V prísne stráženej Bratislave skončilo zhromaždenie NATO

V prísne stráženej Bratislave sa skončilo päťdňové zasadanie jarného Parlamentného zhromaždenia (PZ) NATO, ktorého delegáti sa zhodli na tom, že aliancia by mala posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Afganistane.

Predseda PZ NATO Doug Bereuter zašle listy lídrom všetkých 26 členských krajín aliancie, aby urýchlene prispeli do vojenských operácií v Afganistane, a to aj v záujme zabezpečenia jesenných parlamentných volieb. V Afganistane získavajú čoraz väčší vplyv narkobaróni a treba zasiahnuť proti šíriacemu sa obchodovaniu s drogami. Okrem toho neúspech v Afganistane podľa Bereutera ohrozuje samotnú dôveryhodnosť aliancie.

PZ NATO sa zaoberalo aj situáciou na Ukrajine, ktorú čakajú v októbri prezidentské voľby. Delegáti vyzvali ukrajinských predstaviteľov, aby zabezpečili slobodné, transparentné a spravodlivé voľby, na ktoré chce PZ NATO poslať pozorovateľov. Ubezpečili Ukrajinu, ktorá má ambíciu stať sa v budúcnosti členom NATO, že dvere aliancie zostávajú otvorené pre krajiny uplatňujúce potrebné reformy.

Delegáti sa nevyhli ani situácii v Kosove. Podľa Bereutera by nemalo medzinárodné spoločenstvo mlčať, keď vidí etnické čistky albánskeho obyvateľstva voči srbskému v Kosove. Dotkli sa aj situácie v Iraku, ktorá však nebola hlavnou témou jarného zasadania.

Konzervatívna skupina PZ NATO rozhodla, že novým predsedom PZ NATO by sa mal stať súčasný podpredseda Pierre Lellouche z Francúzska. Definitívne rozhodnutie, kto nahradí súčasného predsedu Douga Bereutera, však padne až na jesennom zasadnutí PZ NATO v Benátkach.

Cez víkend zasadalo päť výborov - politický, pre vedu a technológie, branno-bezpečnostný, ekonomický a bezpečnostný a pre civilnú dimenziu a bezpečnosť. Ich členovia prediskutovali správy, ktoré bude definitívne schvaľovať jesenné PZ NATO v Benátkach.

V posledný piaty deň rokovania vystúpili pred delegátmi predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda, šéf parlamentu Pavol Hrušovský, predseda PZ NATO Doug Bereuter a riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Mohamed El Baradei. Naplánované bolo aj vystúpenie generálneho tajomníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera, ktorý však pre technickú poruchu lietadla do Bratislavy nepriletel.

Šéf PZ NATO Doug Bereuter na záver rokovania vysoko ocenil slovenskú stranu za organizáciu tejto prestížnej akcie a zabezpečenie bezpečnosti jej účastníkov.

Vedúci slovenskej delegácie v PZ NATO Jozef Banáš okrem oficiálnych rokovaní vyzdvihol aj význam spoločenských kontaktov medzi poslancami. Slovensko vďaka perfektnej organizácii rokovania podľa neho ešte viac posilnilo svoje dobré meno v PZ NATO.

Konanie PZ NATO si vyžiadalo mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia v centre Bratislavy. Na ochranu verejného poriadku dozerala tisícka policajtov, v pohotovosti boli ďalšie tri tisícky. K žiadnym incidentom však aj napriek ohláseným protestom nedošlo.

SME

obsah | Slovenská republika