Unikátna operácia v slovenskej nemocnici

Malému Jarkovi Sarközymu urobili lekári bránicu z jeho vlastného chrbta. Túto unikátnu operáciu, prvú na Slovensku a tretiu na svete, uskutočnili lekári Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Dva prípady sú známe z Nového Zélandu.

Jarko Šarközy z Harmanca sa narodil vlani v novembri so srdcovou chybou a bez bránice. "Obe tieto chyby sú takmer nezlučiteľné so životom," hovorí primár detského oddelenia Ladislav Laho. Hneď na druhý deň po narodení Jarkovi chýbajúcu bránicu nahradili prolénovou sieťkou. Je to bežná liečba, vďaka ktorej orgány z brušnej dutiny netlačia na pľúca, srdce a ďalšie orgány v hrudnej dutine. Lenže táto liečba o niekoľko týždňov u Jarka zlyhala. Jeho žalúdok sa začal pretláčať cez sieťku a hrozilo, že odumrie. Chlapčekovi pomohla náhoda.

Keď nastali problémy, primár detskej chirurgie Jozef Kočajda, ktorý sa o túto problematiku zaujíma, si spomenul na možnosť vymodelovať chýbajúcu bránicu z chlapcovej vlastnej svaloviny. Podobné zákroky, keď sa využíva svalovina toho istého pacienta, robia napríklad plastickí chirurgovia pri rekonštrukcii prsníka. Jarko v tomto prípade nemal na výber. Len čo ho uspali detskí anestéziológovia, operovali ho za jeho krátky život už po druhý raz. "Jarkovi sme bránicu vymodelovali zo svalu chrbta. Museli sme mu vyseknúť jedno rebro. Pokúsili sme sa aj o inerváciu bránice. Či bude vďaka tomu funkčná, uvidí sa až o niekoľko týždňov," hovorí primár plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie Ján Lehocký. "Nová bránica je Jarkovo tkanivo a bude rásť s ním. Prolénová sieťka by ho po nejakom čase obmedzovala."

Prvorodený syn manželov Šarközyovcov má zatiaľ do polovice vyhraté. Vrodenú srdcovú chybu budú o pár dní riešiť kardiochirurgovia v Bratislave.

EVA KOPEROVÁ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika