Hviezda hvezdára Záviša Bochníčka zhasla

Vo veku nedožitých 82 rokov zomrel dnes ráno v Bratislave po ťažkej chorobe veľký Čech - astronóm a popularizátor Doc. RNDr. Záviš Bochníček, Csc.

Záviš Bochníček sa narodil v Prahe, ale väčšinu svojho života žil na Slovensku. Už ako ko šestnásťročný objavil hviezdu Nova CP Lacertae a táto udalosť poznamenala jeho ďalšie kroky v živote. Pri tejto príležitosti ho ocenili exprezident Tomáš Garrigue Masaryk a vtedajší prezident Edvard Beneš.

Po doštudovaní astronómie v Prahe pôsobil do roku 1952 na Karlovej univerzite v Prahe, neskôr na Slovensku. Bol riaditeľom Astronomického ústavu SAV a Observatória na Skalnatom plese. Od roku 1985 až do dôchodku pracoval na Matamaticko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Záviš Bochníček prednášal o pozorovaní a pohybe umelých družíc a kozmických sond.

V roku 2000 pri príležitosti jeho osemdesiatin pomenovali podľa hvezdára Záviša Bochníčka novoobjavený kozmický objekt - asteroid 15053. Občanovi Slovenskej republiky českého pôvodu ho pridelilo Centrum pre výskum malých planétiek pri Harvardskej univerzite v Bostone v štáte Massachussets a 44. komisia pri Medzinárodnej astronomickej únii (IAU). Nedávno mu odovzdal české vyznamenanie aj veľvyslanec ČR v Bratislave Rudolf Slánský.

Verejnosti sa stal známym popularizačnými článkami, či vystúpeniami v médiách.

(r)

obsah | Slovenská republika