Bratislava sa chce ukázať svetu

Stretnutie medzi prezidentmi Georgeom W. Bushom a Vladimirom Putinom 24. februára posunie slovenské hlavné mesto na jeden deň do centra pozornosti svetovej verejnosti, napísala nemecká agentúra DPA.

Bratislava sa pritom chce prezentovať pred očakávanými 2000 zahraničnými žurnalistami ako mladé, dynamické hospodárske centrum a ako pôvabný turistický cieľ s tradíciou.

Bratislava sa rozprestiera pri štátnych hraniciach s Rakúskom a Maďarskom na krajnom západne Slovenska, ktoré je nezávislé od roku 1993. Mesto má 425.500 obyvateľov. Od zvyšku krajiny sa metropola líši relatívnym blahobytom. Zakiaľ východ Slovenska patrí k najchudobnejším regiónom EÚ, hlavné mesto sa zaraďuje v kúpnej sile a produktivite presne do priemeru EÚ. V metropole je plná zamestnanosť, hoci Slovensko vykazuje jednu z najvyšších mier nezamestnanosti v Európe.

Z turistickej perspektívy sa tvár hlavného mesta v priebehu krátkej doby výrazne zmenila. Historické centrum bolo dôkladne zrekonštruované. Kde človek prechádzal pred pár rokmi takmer cez prázdne uličky, tam sa teraz v lete tlačia na seba pouličné kaviarne. Korzo sa opäť stalo promenádnou ulicou, po ktorej sa pohybujú domáci a zahraniční turisti, ktorí môžu popri Hrade, Dóme a Novom moste obdivovať mnoho láskyplne zrenovovaných domov Starého Mesta.

Idylické Staré Mesto je stále poznačené svojou multikultúrnou minulosťou. Dnešná Bratislava bola dlhé stáročia hlavným mestom kráľovského Uhorska a do roku 1919 mala tri mená: pre politicky dominujúcu uhorskú šľachtu sa volala Pozsony. Ekonomicky a početne najsilnejšie nemecky hovoriace obyvateľstvo používalo meno Pressburg. Slovenská vrstva ju volala Prešporok.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika