Biľakovi aj naďalej hrozí väzenie

Okolnosťami vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa v auguste 1968 sa po 35 rokoch aj naďalej zaoberajúpolicajní vyšetrovatelia. Bývalý tajomník ÚV KSČ Vasil Biľak je za pozvanie spojencov obvinený z porušenia zákona o ochrane mieru. Podľahovorcu Úradu justičnej polície Stanislava Rybana sa vyšetrovanie zatiaľ ani zďaleka nekončí. Kedy by sa Biľak, ktorý v týchto dňoch oslávil86. narodeniny, mohol ocitnúť pred súdom, si Ryban netrúfa odhadnúť.

Po exriaditeľovi Štátnej bezpečnosti Alojzovi Lorencovi je Biľak na Slovensku druhým, a zatiaľ posledným, trestne stíhaným vysokým funkcionáromKSČ. Hrozí mu až 15-ročné väzenie. Vyšetrovanie však komplikuje veľký časový odstup a rozsiahle dokumentovanie prípadu. Bývalý tajomník stranyje totiž zároveň obvinený z viacerých ekonomických deliktov so škodou prevyšujúcou 123 miliónov Kčs. Novinárom sa v posledných rokoch vyhýba. Vminulosti však všetky obvinenia z trestnej činnosti poprel.

Podľa polície práve Biľak odovzdal začiatkom augusta 1968 v Bratislave Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi pozývací list podpísaný Aloisom Indrom,Oldřichom Švestkom, Antonínom Kapekom a Drahomírom Kolderom. V liste, ktorý je súčasťou 20-tisíc stranového spisu, opisovali situáciu v ČSSR poPražskej jari. Upozorňovali tiež na hrozbu kontrarevolúcie a žiadali zásah všetkými prostriedkami.

Ministerstvo spravodlivosti sa ešte v januári 2001 zaoberalo možnosťou udelenia amnestie pre Vasila Biľaka. Nakoniec to však prezidentoviRudolfovi Schusterovi vtedajší šéf rezortu Ján Čarnogurský neodporučil. Prezident sa následne aj tak vyjadril, že Bi-ľak, ktorý je svokromsúčasného šéfa parlamentnej KSS Jozefa Ševca, na udelenie amnestie nespĺňa stanovené podmienky.

(bum), PRAVDA

obsah | Slovenská republika