Slovensko důfa, že nový pápež nadviaže na Jána Pavla II.

Predstavitelia parlamentných politických strán dúfajú, že nový pápež Benedikt XVI. nadviaže počas svojho pontifikátu na prácu a úsilie svojho predchodcu - nedávno zosnulého Jána Pavla II. Veľké zmeny v politike katolíckej cirkvi od nemeckého kardinála Josepha Ratzingera neočakávajú.

Podpredseda Smeru Dušan Čaplovič si myslí, že Ratzinger nadviaže na dielo Jána Pavla II. predovšetkým v oblasti vonkajšej politiky Vatikánu, v oblasti mierových aktivít a v sociálnej problematike. Prial by si, aby nový pápež nadviazal a rozvíjal závery 2. Vatikánskeho koncilu vo veciach vnútornej prestavby cirkvi a reformoval ju nielen zvonku, ale aj zvnútra, aby sa stala modernejšou.

Aj podpredseda ANO Ľubomír Lintner si myslí, že Ratzinger nadviaže ako jeden z najbližších spolupracovníkov Jána Pavla II. na základné myšlienky jeho pontifikátu. Nepredpokladá, že bude ochotný realizovať reformy v cirkvi. Skôr naopak - očakáva od neho "tvrdý postoj" k diskutovaným témam, ako sú interrupcie, používanie antikoncepcie či registrované partnerstvá. Podpredsedu liberálov prekvapilo, že kardináli, ktorých väčšinu zvolil do funkcie Ján Pavol II., zvolili po Poliakovi Karolovi Wojtylovi opätovne pápeža, ktorý nepochádza z Talianska.

Aj podpredseda ĽS-HZDS Anton Blajsko si želá, aby nový pápež pokračoval v diele Jána Pavla II. Ciele cirkvi sú už podľa neho dávno dané - mier, ekumenizmus, zbližovanie náboženstiev a viera v lepší svet. Cirkev by sa naopak mala popasovať s vecami, ktoré ju kompromitujú - zneužívaním maloletých a pedofíliou.

Poslanec za KSS Samuel Zubo dúfa, že novozvolený pápež prispeje konkrétnymi krokmi k trvalému svetovému mieru, "čo je tak ťažká úloha, že ju má na celý život".

Výrazné zmeny od novej hlavy katolíckej cirkvi nečaká predseda SMK Béla Bugár, keďže aj novozvolený pápež je konzervatívny. Meno, ktoré si pápež zvolil po svojom predchodcovi Benediktovi XV., ktorý sa počas prvej svetovej vojny zasadzoval o mier, podľa Bugára symbolizuje, že Ratzinger bude pokračovať v šľapajach svojho predchodcu. Poslanec za KDH František Mikloško si myslí, že Ratzinger stojí pred veľkou konfrontáciou so západným svetom. Pripomenul, že pápežské meno Benedikt XVI., ktoré si zvolil, nosil jeho predchodca v časoch, keď začalo jedno z najväčších prenasledovaní katolíckej cirkvi. Rovnako naznačil, že novozvolený pápež bol dlhoročným spolupracovníkom Jána Pavla II., "čo si v istom zmysle žiada dokončenie "oblúku", ktorý začal bývalý Svätý Otec".

SME

obsah | Slovenská republika