Barroso chváli pokrok Slovenska

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v pondelok nešetril chválou na pokrok, ktorý dosiahlo Slovensko v posledných rokoch. Pochválil reformy pravicovej vlády, k vnútropolitickým otázkam sa však vyjadrovať nechcel.

Po stretnutí so slovenským premiérom Mikulášom Dzurindom v Bratislave novinárom povedal, že Slovensko je v Európskej únii veľmi rešpektované a že má vysoký kredit.

Barroso nechcel komentovať vyjadrenia niektorých opozičných politikov, ktorí opakovane vyhlásili, že v prípade svojej účasti v budúcej vláde budú rušiť niektoré reformy zavedené Dzurindovou vládou. Modernizácia členských štátov únie je podľa neho nevyhnutná, je však na jednotlivých štátoch, akým tempom a v akom rozsahu sa reformujú.

"Nechcite, aby som sa vyjadroval k otázkam vnútornej politiky. Ale platí dohoda všetkých členských štátov Európskej únie, že budú realizovať vlastné národné reformné programy," povedal šéf Európskej komisie. Slovensko by podľa Barrosa malo pokračovať v reformách, aby si udržalo kredit, ktorý získalo v posledných rokoch. "Hlas Slovenska znie teraz omnoho viac než v minulých rokoch," povedal po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom šéf EK, ktorý označil Slovensko za dôveryhodného partnera.

Barroso a Dzurinda sa zhodli, že únia musí vyriešiť viacero problémov skôr, ako sa členské štáty znovu začnú zaoberať prijatím spoločnej európskej ústavy. Jedným z nich je zdynamizovanie Lisabonskej stratégie, druhým prijatie stratégie v oblasti energetiky, dodal predseda Európskej komisie.

Barosso ďalej povedal, že Európska komisia nechce jednotnú sadzbu dane z príjmov právnických osôb, štáty dvadsaťpäťky by však podľa neho mali v oblasti daní spolupracovať. Nechceme harmonizáciu daní, ale fiškálnu spoluprácu napríklad pri odhaľovaní daňových únikov, dodal.

ČTK

obsah | Slovenská republika