Babiš sa vzdal kúpy Unipetrolu

Privatizácia českého Unipetrolu sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou opakovať. Česká spoločnosť Agrofert, víťaz tendra na predaj 63 percent akcií petrochemického holdingu, oznámila, že sa s Fondom národného majetku ČR predbežne dohodla na skončení platnosti a účinnosti kúpnej zmluvy. Fond tento návrh ešte musí predložiť českej vláde na schválenie.

"Zmenili sa okolnosti, ktoré majú vplyv na plnenie podmienok privatizácie Unipetrolu," povedal v nedeľu šéf Agrofertu Andrej Babiš. Jeho firma mala za balík akcií zaplatiť 361 miliónov eur. Podľa A.Babiša mali hlavný vplyv na jeho rozhodnutie komplikované zmluvy v Českej rafinérskej, pôvodne aj recesia, a to nie iba v chemickom priemysle, ktoré výrazne znížili hodnotu Unipetrolu.

V pondelok Babiš potvrdil, že za súčasných podmienok Unipetrol nekúpi. Rozhodnutie odôvodnil zlými hospodárskymi výsledkami firmy, škodami po povodniach a zmenou v Českej rafinérskej na prepracovateľskú rafinériu. "Česká rafinérska čaká stratu miliardu až miliardu a pol a o ňu sa musia podeliť akcionári," povedal A. Babiš.

Minister priemyslu a obchodu ČR Jiří Rusnok a minister financií ČR Bohuslav Sobotka už skôr oznámili, že ak Agrofert do pondelka nezaplatí, odporučia českej vláde novú privatizáciu. "Musíme vyčísliť terajšiu trhovú pozíciu firmy. Pre podmienky nového tendra je to nevyhnutné," povedal B.Sobotka.

Analytik Global Brokers Tomáš Kaňka uviedol, že pre Unipetrol je to zlá správa. "Holding už dlho čaká na investora, ktorý neprichádza. Potreboval by ho, aby prestal strácať pozíciu na trhu." Vláda ČR by podľa neho mala s privatizáciou nejaký čas počkať. "Súčasná situácia vo svetovom petrochemickom priemysle nie je dobrá," hovorí T.Kaňka.

PRAVDA

obsah | Česká republika