Slovensko má najmenej osobných áut

Na Slovensku bolo vlani registrovaných 1 326 891 osobných automobilov. V prepočte je to jedno vozidlo na štyroch ľudí. V počte obyvateľov na auto tak Slovensko kleslo na posledné miesto spomedzi krajín uchádzajúcich sa o vstup do Európskej únie.

"Počet obyvateľov na množstvo osobných vozidiel oproti minulosti u nás mierne rastie, ale v ostatných krajinách sa tento počet zvyšuje oveľa rýchlejšie. Porovnávať sa môžeme len s Maďarskom, ktoré bolo spomedzi krajín vstupujúcich do EÚ posledné v roku 2001 a vlani skončilo predposledné tesne pred nami," hovorí predseda Združenia automobilového priemyslu Jozef Uhrík.

Podľa Uhríka zaostávame výrazne nielen za prvým Slovinskom, ale i tretím Českom. V Slovinsku majú jedno auto na 2,3 obyvateľa, v ČR jedno na 2,9 človeka.

Spomedzi regiónov Slovenska je najväčšia motorizácia Bratislavskom kraji. Dosahuje hodnoty na úrovni európskeho priemeru (2,5 človeka na osobné auto).

Oproti roku 2001 si vlani najviac polepšil Žilinský a Prešovský kraj. O jedno osobné auto sa tam "delí" päť osôb. "Je to zaujímavý údaj, pretože v Prešovskom kraji dosiahla nezamestnanosť vyše 22 percent," upozornil Uhrík. Zároveň dodal, že potenciál znižovať počeť obyvateľov na automobil na trhu síce je, ale výkonnosť ekonomiky a kúpna sila zatiaľ spôsobujú to, že predaj vozidiel klesá.

(lg), PRAVDA

obsah | Slovenská republika