Slováci rozhodli: letadla An-24 dolétala

Po lednové havárii vojenského letadla Antonov 24 zůstal slovenské armádě pouze jediný letoun tohoto typu. Velení slovenských ozbrojených sil v pondělí rozhodlo, že zbývající antonov už létat nebude. "Provoz jednoho letadla tohoto typu je neefektivní a nevyhnutelná modernizace by byla drahá," uvedl mluvčí ozbrojených sil Milan Vanga.

Přepravu vojáků a materiálu bude slovenská armáda zatím zabezpečovat dvěmi letadly typu An - 26. Slovensko plánuje v roce 2009 nákup nových dopravních letadel. Potřebám slovenských ozbrojených sil na dopravní letectvo se zatím nejvíc přibližují letadla C-130J-30 Hercules, C-27J Spartan a Casa C-295. Jejich dodavatelem jsou společnosti Lockheed Martin, Alenia Aeronautica a EADS Casa.

K tragické nehodě slovenského Antonova 24 došlo 19. ledna 2006 na severovýchodě Maďarska u obce Hejce. Na palubě bylo 43 lidí, převážně příslušníků mírové jednotky KFOR v Kosovu, kteří se vraceli po ukončení mise domů. Letadlo zahájilo klesání na košické letiště, které už bylo v dohledu. Piloti požádali o vizuální navigaci bez pomoci radarů. Letadlo už mělo vysunutý podvozek a zachytilo o vrcholky stromů na 700 metrů vysokém kopci Borsó. Havárii zázrakem přežil nadporučík Martin Farkaš, který seděl v zadní části letadla.

IVAN VILČEK, PRÁVO

obsah | Slovenská republika