S Ruskovou ANO už koalícia nepočíta

Predseda ANO Pavol Rusko prišiel o funkciu ministra hospodárstva včera veľmi rýchlo, hoci odstúpiť odmietol. Prezident Ivan Gašparovič ho bez váhania odvolal a vedením ministerstva vzápätí poveril vicepremiéra Ivana Mikloša z SDKÚ.

Rusko včera nad ránom vyhlásil, že z funkcie sám neodstúpi, hoci ho na to premiér Mikuláš Dzurinda vyzval. Neprišiel včera na vládu ani k prezidentovi, čo predseda parlamentu Pavol Hrušovský označil za bezcharakterné. Rusko tvrdil, že ráno už bol na ceste na východné Slovensko. Tam sa mal zúčastniť na rokovaní krajskej rady. Viaceré ďalšie mu už vyjadrili podporu. V ANO je hlboký rozkol, keď predsedníctvo strany v noci na stredu vyslovilo nedôveru Ruskovým kritikom, ktorí tvrdili, že Rusko nemá byť ministrom. Boli medzi nimi podpredsedovia Lintner a Malchárek aj dvaja ministri.

Rusko požiadal premiéra, aby odvolal ministrov zdravotníctva a kultúry Rudolfa Zajaca a Františka Tótha a ak mu nevyhovie, otvára tak cestu k predčasným voľbám. Pohrozil aj odchodom do opozície. "Premiér je povinný v zmysle koaličnej dohody rešpektovať návrh," vyhlásil Rusko.

Dzurinda však povedal, že oboch ministrov by si rád vo vláde ponechal a podľa kuloárnych informácií ich ani neodvolá. Ruskovi odkázal, že "každá vláda sa opiera o podporu v parlamente". Väčšina poslaneckého klubu ANO totiž stojí za ministrami a je proti Ruskovi, ktorý sa môže spoliehať len na troch či štyroch poslancov z jedenástich. Šéf klubu SMK Gyula Bárdos si myslí, že Dzurinda by "v žiadnom prípade" nemal Ruskovi vyhovieť. Upozornil, že vzhľadom na pomery v poslaneckom klube ANO má Rusko len "silné reči".

Hrušovský predpokladá, že k tomuto problému zasadne koaličná rada.

Hrušovský za tejto situácie nevylúčil otvorenie koaličnej zmluvy, lebo ANO na čele s Ruskom už nepovažuje za koaličného partnera. ANO by však v koalícii mohol nahradiť práve poslanecký klub.

Rusko prišiel o post ministra po škandále so zmenkami. Jeho odchod si vyžiadalo KDH.

Aké sú možnosti

Čo urobí premiér

1. Prijme návrh predsedu ANO Pavla Ruska

Odvolá ministrov Zajaca a Tótha a nahradí ich Ruskovými nominantmi. Je to veľmi nepravdepodobné.

2. Ruskov návrh neprijme

Tóth aj Zajac zostanú a ministrom hospodárstva sa stane niekto z poslancov ANO, ktorí Ruska kritizujú. Je to najpravdepodobnejšia verzia, SMK aj KDH by s tým súhlasili. V klube ANO majú väčšinu poslanci okolo Ľubomíra Lintnera. Koalícia by komunikovala s nimi, a nie s Ruskom ako predsedom ANO.

Čo urobí v prípade číslo 2 Ruskova ANO

zostane v koalícii

Nepravdepodobné. Znamenalo by to, že by sa Rusko zúčastňoval na koaličnej rade, v poslaneckom klube ANO by však nemal žiadne slovo a musela by byť vždy ešte jedna neoficiálna koaličná rada s Lintnerom a spol. Koaličným partnerom by to mohlo spôsobovať komplikácie. Napríklad pre KDH je Rusko neprijateľný ako osoba aj v koaličnej rade.

pôjde do opozície

Koalícia by vládla s poslancami okolo Ľubomíra Lintnera. Tým sa zrejme nepodarí presvedčiť krajské štruktúry, aby sa pridali na ich stranu. Otázne je, či by sa im podarilo presvedčiť republikovú radu a kongres ANO. Zrejme by ich časom vylúčili zo strany. Rusko by sa snažil v parlamente s tromi poslancami a opozíciou komplikovať koalícii prácu. Rusko už včera večer avizoval, že odíde do opozície.

MONIKA ŽEMLOVÁ, IGOR STUPŇAN

obsah | Slovenská republika