Albatros populárny v USA

V marci tohto roku nastúpia v košickej Vojenskej leteckej akadémii na špeciálny kurz štyria piloti a dvaja technici z USA. Budú sa zdokonaľovať v pilotáži L39 (Albatros), ktoré sa podľa federálneho leteckého úradu USA stáva najpopulárnejším prúdovým lietadlom dovážaným do Ameriky.

"Zatiaľ je L39 v USA registrované ako experimentálne lietadlo," hovorí rektor akadémie Miroslav Grega. "Do Ameriky však už doviezli 246 Albatrosov, z ktorých má 111 letové povolenie. Na experimentálne lietadlo je to už trochu priveľa." Americké letecké úrady rátajú so štandardnou registráciou lietadla L39 a s vybudovaním leteckej školy zameranej na jeho pilotáž.

Lietadlo L39 preslávila košická akrobatická skupina Biele albatrosy, ktorá sa dokázala presadiť v medzinárodnej konkurencii aj napriek úbohým podmienkam, ktoré jej dáva slovenská armáda. Vedenie vzdušných síl sa pokúšalo letku premiestniť na Sliač, čo by bol zánik tejto skupiny. Vlani umožnila armáda záchranu akrobatickej skupiny jej presunutím na leteckú akadémiu. V prípade zániku VLA definitívne zaniknú aj Biele albatrosy. "Zdá sa, že Sliač sa stal pre nás nočnou morou," píše sa na ich webovej stránke.

(as), PRAVDA

obsah | Slovenská republika