Legend postaví fabriku na východe

Na východné Slovensko sa chystá austrálsky investor, počítačová firma Legend. Investícia vo výške 6,625 milióna eúr by mala vytvoriť 220 pracovných miest. Spoločnosť bude vyrábať pamäťové moduly, grafické karty a ďalšie komponenty do počítačov.

S výstavbou závodu by sa malo začať v druhom až treťom štvrťroku 2005 a výstavba by mala trvať jeden rok. "V súčasnosti plánujeme, že závod na Slovensku by mal byť jediný v Európe a mal by zásobovať celú Európu," uviedol prezident spoločnosti Legend Australia Bradley Dowe. Závod na Slovensku by mal byť najväčší zo všetkých závodov spoločnosti, dodal Dowe.

Ministerstvo hospodárstva už podpísalo v pondelok so spoločnosťou Legend Australia memorandum o tejto investícii.

Spoločnosť plánuje v novom závode vyrábať denne 12 tis. kusov, s obratom 25 mil. eur. Dowe nevylúčil, že obrat sa môže zvýšiť o dvojnásobok. Podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska vláda podporí investora investičnými stimulmi pri tvorbe nových pracovných miest a pri rekvalifikácii zamestnancov . Vzhľadom na výber lokality na východnom Slovensku, investorovi poskytnú patričné stimuly, ktoré by nedostal pri výbere lokality na západnom Slovensku, povedal Rusko.

Minister Rusko nechcel bližšie hovoriť o lokalite na východe, kde by mal nový závod stáť. Ako dodal lokalita sa zverejní, až keď sa vyriešia otázky spojené s majetkovo-právnym vyrovnaním, keď budú vyriešené podpisy o budúcich zmluvách a keď bude vytvorený územný plán. "Máme naozaj pocit, že príklad pozemkových špekulácii, ktorý dnes tak žiarivo svieti v Žiline, by sa mohol rozrásť na celé Slovensko. My sa už nechceme stretávať s petičnými výbormi, ale so slušnými ľuďmi," uviedol Rusko.

Spoločnosť Legend Australia vznikla v roku 1989 v Austrálii. Firma dosahuje ročný obrat približne 125 mil. eur. Zaoberá sa výrobou počítačových komponentov. Legend Austrália má dva výrobné závody, a to v Johannesburgu a v Austrálii. V budúcnosti plánuje otvoriť závod na Blízkom východe.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika