Deportovaní po roku 1945 žiadajú o odškodnenie

Združenie obetí deportácií a ich potomkov (ZODPO) so sídlom v Košiciach žiada vládu, aby deportovaní v rokoch 1946-1947 boli rovnako odškodnení ako ich spoluobčania postihnutí deportáciami v rokoch 1939-1945.

So žiadosťou o odškodnenie a zadosťučinenie sa organizácia obrátila na predsedu vlády Mikuláša Dzurindu vlani v novembri, doteraz sme však odpoveď nedostali - uviedol dnes pre TASR predseda ZODPO Mikuláš Krivánsky. Podľa jeho slov sa preto po roku čakania obrátilo na premiéra osobnými listami a žiadosťami viac ako 1000 poškodených občanov a ich príbuzných.

Občanov deportovali na nútené pláce do Čiech na základe Zákona č.88 z roku 1945 (zákon o všeobecnej pracovnej povinnosti), pričom obeťou sa stali občania z južného Slovenska, informoval Krivánsky. Spresnil, že postihnutých bolo 11 568 rodín a spolu 43 546 osôb, pričom neľudské podmienky a zachádzanie s deportovanými si vyžiadalo veľa obetí, rodinné tragédie a trvalú ujmu na zdraví.

"Ak Slovensko chce dôstojne vstúpiť do európskych a transatlantických štruktúr, považujeme za nemysliteľné, aby neuzavrelo jednu veľmi smutnú kapitolu svojich dejín," uviedol Krivánsky. Dodal, že o doterajšom postoji vlády k problému budú informovať kompetentné európske inštitúcie.

SME

obsah | Slovenská republika