300- ročnú lipu zachránil betón

Najstarší živý, pritom však nemý pamätník Trebišova má už vyše 300 rokov. Nádherná košatá lipa sa rozpína v parku pred Vlastivedným múzeom.

Veľa nechýbalo a padla by za obeť chorobám. Dve bútľaviny však už pred rokmi vyplnili betónom a masívny strom s úctyhodným priemerom kmeňa až 417 centimetrov sa podarilo vzkriesiť.

"Použili sme staručkú metódu záchrany stromu, ktorá sa ujala. Na špeciálnu plombu poslúžilo 5 - 6 fúr betónu. Vyliali sme ho do bútľavín a lipa opäť ožila." vraví o záchrane ozdoby parku ešte pred 16 rokmi riaditeľ múzea Juraj Žadanský. Rokmi bútľaviny s cementom prerastá aj kôra stromu, ktorému sa neobyčajne darí.

Trebišovčanom nielen okysličuje vzduch, ale z kvetov si viacerí varia chutný čaj. "Po rozkvitnutí lipy sa jej príjemná vôňa šíri v celom okolí. Hoci jej presný vek nepoznáme, bola súčasťou krajinárskeho parku, o ktorý sa zaslúžil rod Csákyovcov. Teraz oslavujeme 220. výročie od postavenia ich kaštieľa, no lipa tu zrejme vyrástla podstatne skôr," dodal Žadanský. Podľa neho by teda lipa mala "pamätať" mnoho podstatných medzníkov v živote Trebišova. Nielen rokokovo-klasicistické súsošie z prelomu 17. storočia od neznámeho majstra, ale možno aj rúcanie nížinného vodného hradu Parič ešte z roku 1686.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika