Už osmička veľvyslancov

Čitatelia internetového denníka Český a slovenský svet (www.svet.czsk.net) zvolili ďalších dvoch veľvyslancov, ktorí podľa nich ten náš český a slovenský svet najlepšie reprezentujú. Po premiérových víťazoch z roku 2002 režisérovi Milošovi Formanovi a hokejovom mágovi Petrovi Šťastnom prišli v roku 2003 na rad spisovateľ Milan Kundera a režisér Juraj Jakubisko a po nich ďalší český spisovateľ, mimochodom člen redakčnej rady Českého a slovenského sveta Josef Škvorecký a slovenský spevák žijúci v Prahe Miroslav Žbirka. V roku 2005 získali najviac hlasov najznámejší hokejista sveta Jaromír Jágr a historik a spisovateľ Vojtech Zamarovský.

Volilo sa z rekordného celkového počtu 62 kandidátov (o rok skôr ich bolo 54). Tridsať z nich (po pätnásť Slovákov a Čechov) nominovala redakcia na základe výsledkov z predchádzajúceho roku, ďalších 32 určili čitatelia.

Okrem víťaza Jaromíra Jágra dostala v "českom svete" najviac hlasov nasledujúca pätnástka osobností: spisovateľ Arnošt Lustig, režisér Vojtěch Jasný, herec Jan Tříska, futbalista Pavel Nedvěd, prezident svetového PEN-klubu, spisovateľ Jiří Gruša, spevák Waldemar Matuška, podnikateľ Tomáš Baťa, krasokorčuliarka Ája Vrzáňová, tenistka Martina Navrátilová, tenista Ivan Lendl, speváčka Yvonne Přenosilová, politik a manažer Otto Jelinek, filozof Václav Bělohradský, riaditeľ Rádia Slobodná Európa Pavel Pecháček a futbalista Tomáš Rosický. V oboch "národných kategóriách" ubudlo športovcov a úplne vymizli modelky.

V slovenskej časti sa potvrdil trend z minulého roku - výrazný úspech českých Slovákov. Opäť obsadili prvé dve priečky (minulý rok aj tretiu), ako aj celý rad ďalších popredných miest. Za ocenenou legendou Vojtechom Zamarovským sa ostatní zoradili takto: spisovateľ Ľubomír Feldek, herec Juraj Kukura, hokejista Miroslav Šatan, operná speváčka Gabriela Beňačková, operná speváčka Edita Gruberová, spevák Jozef Ivaška, herečka Alena Antalová, krasokorčuliar Jozef Sabovčík, speváčka Dara Rolins, režisér Juraj Herz, rektor Univerzity Karlovej Ivan Wilhelm, futbalista a tréner Jozef Chovanec, kardinál Jozef Tomko, umelecký fotograf Tono Stano a herečka Barbora Bobuľová.

Začína sa nový ročník volieb. Doňho redakcia a vydavateľ - Slovensko-český klub - nominovali všetkých menovaných, teda tých, ktorí sa umiestnili na druhom až šestnástom mieste. Čitatelia budú určite pridávať ďalších kandidátov. Musia to byť verejne známe žijúce osobnosti, ktoré významným spôsobom prispievajú k propagácii Českej či Slovenskej republiky v zahraničí a ktoré súčasne pôsobili či pôsobia v zahraničí. Netýka sa to diplomatov, ktorí to majú v popise práce a iste nie sú klasickými krajanmi.

VLADIMÍR SKALSKÝ

obsah | slovo