Zomrel s rozkošou?

Bol mladý, talentovaný a obliekal najväčšie české celebrity. Luciu Bílú, Ivetu Bartošovú, Jiřího Korna, Hanu Zagorovú, ale i manželku českého premiéra Zuzanu Paroubkovú. Spolupracoval s renomovanými módnymi časopismi. Len 26-ročný štylista Dan Procházka by toho v živote určite dokázal ešte viac, keby si naň nesiahol.

Zomrel vo vani: V jedno pondelkové dopoludnie sa ešte zastavil v časopise, pre ktorý pripravoval módnu rubriku. Keď neskôr nezdvíhal telefón, spolupracovníci volali jeho priateľovi, novinárovi Radkovi Živčicovi, s ktorým Dan žil sedem rokov. Ten ho doma v pražskom byte našiel už bez známok života. Ležal mŕtvy vo vani naplnenej vodou. Keďže mal na hlave natiahnuté igelitové vrecko, lekár na mieste určil smrť udusením. Pitva napokon dokázala predávkovanie medikamentmi na upokojenie. Okamžite sa začalo špekulovať, že Dan zomrel tak, ako žil. Štýlovo. Podobný kúsok pred vyše štyridsiatimi rokmi vyviedla iná ikona štýlu - Marilyn Monroe. Za dobrovoľným odchodom českého štylistu začali médiá vidieť sklony k depresiám a dramatický rozchod s priateľom. Ešte v sobotu však oboch videli ruka v ruke v Celebrity café na Vinohradoch.

Precitlivený umelec: Mnohé psychiatrické výskumy dokázali, že v umeleckých kruhoch je zvýšený výskyt samovrážd. Zistilo sa, že umelci páchajú samovraždy až osemnásťkrát častejšie než bežná populácia, častejšie trpia depresiami. Dan o sebe tvrdil, že má "zníženú citlivosť na realitu". O nízkom sebavedomí mladého štylistu svedčia čudesné plastické operácie, ktoré podstupoval. Láska k zjavu plavovlasej Kateřiny Kornovej, bývalej man-želky Jiřího Korna, ho doviedla až na chirurgický stôl, kde si podľa jej vzoru dal upraviť líca, nos a pery. Keď sa potom obaja zjavili v spoločnosti, pôsobili ako dvojčatá. "Prinajmenšom psychológ by nemal odporučiť chirurgickú zmenu zovňajšku, ak je dôvodom iba rozmar - snaha podobať sa na niekoho iného," myslí si psychologička Eva Jaššová. "Plastickí chirurgovia sa však asi riadia iba ziskom, spolupráca s liečiteľom duší by im zrejme odbúrala klientelu. Duševne vyrovnaný človek prijme svoju vizáž, aj keby naozaj patrila k menej pekným pre väčšinu ľudí," dopĺňa.

Neviditeľné depresie: Dámy českého šoubiznisu Dana zbožňovali. Ako večne milého, citlivého kamaráta s nezameniteľným zmyslom pre módu. Kateřina Kornová sa krátko po správe o smrti "dvoj-čaťa" vyjadrila: "Som nešťastná a ešte veľmi, veľmi dlho budem." "Je to pre mňa šok," reagovala na skon štylistu Iveta Bartošová. Hoci v čase najväčšej slávy Hany Zagorovej nebol Dan ešte ani len na svete, v obliekaní radil posledných päť rokov aj jej, pretože bol pre ňu jedným z mála ľudí, ktorý mal štýl. "Jeho odchod ma veľmi zasiahol. Vôbec som nepočítala s tým, že by sa práve jemu mohlo niečo také stať. Depresie som na ňom nikdy nebadala. Bol to človek, ktorý sa veľmi staral o to, aký bol a ako vyzeral. K nemu mi to vôbec nepasuje," nedokáže sa zmieriť so smrťou kamaráta speváčka, ktorá nemala ani poňatia o jeho údajných demon-štratívnych pokusoch o samovraždu

z čias puberty. "O jeho súkromí som vedela minimum. Vždy bol optimisticky naladený. Možno mal niekedy zlú náladu, ale nikdy to nehraničilo s psychózou," povedala nám Hana Zagorová.

Nezvyčajná sexuálna praktika?: To, že si celebrity Danovu trúchlivosť nevšim-li, sa dá vysvetliť rôzne. V prvom rade ako profesionál nemusel prenášať svoje problémy na klientov. "Profesionáli sú niekedy ako cirkusové kone - ak začujú hudbu, vchádzajú hrdo do manéže, správajú sa brilantne a bezchybne, keď však opona spadne, strácajú poklus a stávajú sa samými sebou aj so svojimi smútkami, depresiami. Obľúbený vizážista, ak by zabúdal zatiahnuť roletu nad svojimi smútkami pred ľuďmi a ukázal by odvrátenú tvár svojho bytia, stal by sa z vyhľadávaného profesionála iba problémovým človekom," vysvetľuje psychologička Eva Jaššová. Ak však okoliu unikli Procházkove tendencie k samovražde, môže to znamenať, že neboli až také akútne. V čase smrti ležal vo vani s igelitovým vrecúškom na hlave. Neskôr sa polícia k zvláštnemu úkazu odmietla vyjadrovať, no potvrdilo ho niekoľko svedkov. Dan si tak údajne svoju smrť poistil. Stojí za zmienku, že pri nedostatku kyslíka dosahuje človek intenzívne sexuálne uspokojenie a mierne dusenie môžeme zaradiť medzi nezvyčajné sexuálne poruchy. Keby sme načreli do minulosti, nešlo by o prvý prípad, keď morbídnu sexuálnu praktiku označili omylom za samovraždu. Pôvodným úmyslom Dana Procházku teda nemusela byť smrť. Ako to v skutočnosti bolo, sa pre prísne informačné embargo, ktoré uvalili na prípad vyšetrovatelia, zrejme tak skoro nedozvieme.

PLUS 7 DNI

obsah | publicistika