Karol Wojtyla chodil do Čučoriedky ako domov

Karol Wojtyla chodil na Slovensko častejšie, ako sa všeobecne vie. Tvrdí to Marta Fugelová, ktorú budúci pápež Ján Pavol II. pred päťdesiatimi rokmi nosil na rukách a kočíkoval.

Pani Marta je dcéra dnes už nebohej Anny Komárovej, ktorá sa starala o poľského kaplána Wojtylu počas jeho prvej návštevy Vysokých Tatier v roku 1952. ,,On však v našom dome prespával aj neskôr, nie je pravda, že sa tam zastavil iba na tie štyri dni, ktoré sa uvádzajú v rôznych publikáciách," opakuje pani Marta. Akoby na potvrdenie dodáva: ,,Veď ja som sa narodila v roku 1954 a pamätám si, ako nás hocikedy v piatok alebo sobotu navštevoval."

Údaj o prvej a jedinej návšteve kaplána Wojtylu na Slovensku obsahuje napríklad aj kniha Ján Pavol¤II. - prvý pápež slovanského pôvodu, ktorá vyšla v roku 1990. Uvádza sa tam, že vdova pani Anna pripravovala trom poľským kaplánom jedlo, väčšinou iba raňajky a večeru, a to najmä praženicu na chlebe. Farári totiž prichádzali do chaty z lyžovačky a z pobožnosti v kostole až večer.

,,Nebohá mama mi rozprávala, že po prvý raz prišli bez ohlásenia, večer zaklopali na dvere a spýtali sa, či by tam nemohli prespať," rozpráva pani Marta. ,,A tak sa im u nás zapáčilo, že potom sa u nás zastavoval pravidelne, často prišli v piatok večer a v sobotu večer po túre odchádzali späť na poľskú stranu."

,,Čo si ja pamätám, tak vždy, keď mali prísť, mama vravievala, že musí zase urobiť zemiaky s mliekom, lebo poľskí farári sú už na ceste," pokračuje M.¤Fugelová. Tie vraj mali ešte radšej ako spomínanú praženicu.

Obyčajne prichádzali dvaja, Wojtyla a ešte jeden kaplán. Budúci pápež obom deťom, Marte a jej o čosi staršiemu bratovi, vždy niečo priniesol, spravidla nejaké hračky a sladkosti. Budúci pápež vedel pekne rozprávať a deti ho rady počúvali. ,,Chodili k nám už ako domov, čo viem, za nocľah ani jedlo mama od nich nič nepýtala. Sme katolícka rodina, preto oboch farárov vždy požiadala, aby sa za nás v kostole radšej pomodlili," spomína pani Marta.

Tento dvojdomček stojí na samom kraji Starého Smokovca, ďalej je už len les a hory. Ako vtedy, tak aj dnes sa volá chata Čučoriedka. ,,Prespali a skoro ráno už boli v lese, išli na svoju túru - budúci pápež sa netajil, že naše Tatry sa mu páčia viac ako poľské," rozpamätúva sa ešte M.¤Fugelová. Potom zrazu prestali chodiť. Pani Anna to svojím deťom vysvetlila tak, že jeden z nich musel zomrieť. Kedysi si vraj obaja prisahali, že keď jeden zomrie, druhý sa už do Vysokých Tatier nikdy nevráti. Od biskupa Wojtylu potom zavše prišla pohľadnica. Neskôr nastalo úplné mlčanie. Až po mnohých rokoch sa ozval - už ako hlava katolíckej cirkvi z Vatikánu.

Pred ôsmimi rokmi, pri príležitosti druhej návštevy Jana Pavla¤ll. na Slovensku, chcel zavítať aj do Čučoriedky. ,,Všetko bolo nachystané, mama sa strašne tešila, nakoniec sme sa ho však nedočkali, program vraj museli zmeniť zo zdravotných dôvodov," spomína dcéra. Neskôr však prišlo pozvanie z Ríma a pani Anna sa dostala k pápežovi na audienciu. Stále o nej rozprávala.

1 Vlani zomrela ako 70-ročná. Jej dcéra sa už pred šiestimi rokmi vysťahovala do Nemecka, žije tam v Thulendorfe. Čučoriedku dnes obýva jej syn Boris. Izbu, v ktorej kedysi prespával budúci pápež, nikomu neprenajíma.

VLADIMÍR JANCURA

obsah | publicistika