Na Slovensko sa sťahujú aj veľmi vzdelaní cudzinci

Na Slovensku chcú žiť nielen cudzinci pracujúci na stavbách či predajcovia čínskych odevov, ale aj vysokoškolsky vzdelaní ľudia.

Je medzi nimi napríklad aj jadrový fyzik, povedala na dnešnej tlačovej konferencii Zuzana Vatráľová z Migračného informačného centra. Celkovo na Slovensku žije približne 25.000 cudzincov, na centrum sa za pol roka fungovania obrátili stovky z nich.

"Pre Slovensko sú migranti prínosom. Okrem toho, že prinášajú novú kultúru, sú to často veľmi vzdelaní a inteligentní ľudia," povedala Vatráľová. Mnohí cudzinci však podľa nej žijú na hranici chudoby zo sociálnych dávok, pretože sa hneď na Slovensku nevedia zorientovať. Centrum by im v tom malo pomáhať. Problémom sú podľa Vatráľovej aj úradníci, ktorí hovoria len po slovensky.

Centrum funguje v Bratislave a Košiciach. Zo stoviek cudzincov, ktorí sem za pol roka prišli, sa mnohí zaujímali o prácu, alebo išlo o ľudí, ktorí na Slovensku uzavreli manželstvo. "Mnohí z nich nevedia dobre po slovensky, alebo si potrebujú doplniť vzdelanie," povedala Vatráľová. Pre takýchto cudzincov dokáže centrum sprostredkovať vzdelávacie kurzy. Cudzinci z nečlenských krajín EÚ môžu navyše získať príspevok na preplatenie kurzu do výšky 16.500 korún.

O pomoc žiadali v predchádzajúcich mesiacoch predovšetkým cudzinci z Bangladéša, Angoly, Bieloruska či Bosny. Naopak veľmi uzavretou je vraj početná komunita Číňanov, ktorí zatiaľ nemali záujem s Migračným informačným centrom komunikovať.

Centrum je jedným z projektov Európskej únie a ten potrvá do júna v roku 2008. Vatráľová však dúfa, že stredisko bude pracovať aj potom. Takmer dve tretiny z približne 30 miliónov korún potrebných na prácu centra poskytne Európska únia, zvyšok má na starosti slovenská strana.

ČTK

obsah | publicistika