Česká inšpirácia Slovensku?

Ak sa hľadajú príklady premyslenej štátnej politiky voči krajanom v zahraničí, zo stredoeurópskeho regiónu sa spomínajú najmä Maďarsko a Poľsko. Tieto krajiny vynakladajú na podporu krajanom miliardové sumy, ak počítame v českých či slovenských korunách. V porovnaní s tým sú rozpočty ČR a SR na takúto politiku smiešne. Určite sú nedostatočné, občas sa však ukáže, že čosi sa dá predsalen zrealizovať aj bez veľkých nákladov.

Na prelome septembra a októbra sa na pôde Univerzity Karlovej v spolupráci so Senátom a ministerstvom zahraničných vecí uskutočnil Týždeň zahraničných Čechov. Na tom by nebolo nič až také zvláštne, veď toto podujatie sa uskutočňuje každé dva roky a stalo sa už tradičným. Na Slovensku sa pravidelne konajú ešte rozsiahlejšie Dni zahraničných Slovákov.

Zaujímavé však boli projekty, ktoré sa v rámci týždňa uskutočnili. Napríklad prehliadka filmov českých režisérov, ktorí sa presadili vo svete. Ich kvality vari ani netreba pripomínať - veď aj prvým "Veľvyslancom Českého a slovenského sveta" sa podľa hlasovania čitateľov rovnomenného internetového denníka krajanov stal za českú stranu muž spoza kamery, Miloš Forman. Vari najzaujímavejšia však bola akcia České ženy vo svete. Pozvanie prijali skutočne výnimočné osobnosti zo sveta umenia, športu, podnikania či politiky a Česká republika vyjadrila svoju úctu k nim cenou "Významná česká žena vo svete". Svoje pocity z ceny vyjadrila v priestoroch Senátu ČR veľmi emotívne krasokorčuliarska legenda Ája Vrzáňová. Ďalšie dve významné ženy, Ivana Trumpová a Madeleine Albrightová, pricestovali do Českej republiky o čosi neskôr.

Pre Slovensko môže byť inšpiráciou nielen táto cena, ale vôbec myšlienka systematického oceňovania najvýznamnejších osobností žijúcich v zahraničí, hoci treba povedať, že prezident Rudolf Schuster tento dlh čiastočne spláca, napríklad aj udelením štátnych vyznamenaní dvom pražským Slovákom - Ľubomírovi Feldekovi a Jurajovi Jakubiskovi.

Určite nosnou je idea spoločnej, česko-slovenskej politiky voči krajanom. Keď s ňou vydavateľ Slovenských dotykov - Slovensko-český klub - prišiel v prípade denníka Český a slovenský svet (www.svet.czsk.net), stretlo sa to v niektorých prípadoch aj s kritikou. Pritom veľa krajanov sa združuje v česko-slovenských spolkoch, iní na tejto osi aspoň spolupracujú. A tak vcelku prirodzene vznikla výstava Český a slovenský exil, ktorá po viacerých mestách zavítala v októbri aj do Prahy. Hoci by si bolo možné napríklad predstaviť aj rozsiahlejšiu slovenskú časť expozície, bez nej by bola vlastne aj správa o českom exile neúplná...

LADISLAV VERECKÝ, REFLEX

obsah | publicistika