Češi přebírají "západní" syl zábavy

Víte, kde žije nejvíc milovníků divadla? V Dánsku. Kde lidé nejvíce kutí? V Rumunsku. A kde nejraději sledují sportovní zápasy? V České republice.

Jedno mají všichni společné. Jakmile mají volno, zůstanou doma a dívají se na televizi. Anebo relaxují u rádia nebo třeba u počítače. Zkrátka takzvaný domácí odpočinek je nejoblíbenějším způsobem trávení volného času zřejmě na celém světě.

V průzkumu agentury GfK, která na zakázku amerického listu Wall Street Journal provedla šetření v jedenadvaceti zemích světa, označilo sledování televize či poslech hudby za svůj způsob odpočinku v průměru 73 procent. Češi se svými 69 procenty "zaostávají" třeba za USA (84 procent), Polskem či Portugalskem (obě 78 procent). Naopak nejméně lidí sleduje televizi ve Velké Británii (58 procent), kde jako v jediné zemi zařazené do průzkumu zvítězilo něco jiného - návštěvy restaurací, klubů a hospod (59 procent).

Odpočinek bez námahy

Na to, proč si ale jinak všichni po práci nejraději sednou doma u televize, má psycholog Jeroným Klimeš jednoznačnou odpověď: "Televize prostě nahrazuje sociální kontakt. Kdosi tam mluví, dělá vtípky a já mám v hlavě iluzi, že nejsem sám. Když nebyla televize, třeba za první republiky, lidé chodili na procesí, na poutě... Všechny společenské akce rozbila televize, rozbila lidi do samostatných skupinek." V horším případě to pak podle Klimeše končí depresemi, kdy lidé ani nedokážou říci, co jim vlastně vadí. "Lidé přijímají zábavu, aniž musí na oplátku za to něco vydávat a o něco se snažit."

Začínáme více chodit do restaurací

Na rozdíl od ostatních států střední a východní Evropy však Češi vysedávání u televize častěji kompenzují i jiným, aktivnějším způsobem trávení volného času. Stále zde řada lidí ráda pracuje na zahradě či v dílně (38 procent), chodí do kina (20 procent), na sportovní utkání (21 procent) či sama sportuje (23 procent).

Největší rozdíl mezi Českou republikou a ostatními středoa východoevropskými státy zařazenými do průzkumu (Maďarsko, Polsko, Rusko a Rumunsko) se projevil v počtu lidí, kteří chodí ve svém volnu do restaurací či hospod. Celosvětově to za svůj oblíbený způsob trávení volného času označilo 38 procent lidí, v České republice pak 26 procent a například v Maďarsku jen 6 procent.

Michaela Šindelářová z agentury GfK se domnívá, že v tomto směru se Česká republika ještě více přiblíží západním státům: "Už dnes je velmi patrný rozdíl mezi mladou generací a staršími lidmi." Starší Češi zase preferují práci na zahradě a kutilství, tedy relaxaci, o kterou mladí lidé tolik nestojí.

Z průzkumu navíc vyplynulo, že do restaurace či hospody zajde alespoň jednou týdně patnáct procent Čechů, dalších 25 procent několikrát do měsíce a dalších 28 procent několikrát do roka. Lidí, kteří tam nejdou vůbec, je 24 procent (například v Polsku to je 59 procent, v Rumunsku 72 procent).Rozdíly ve způsobu, jak trávit volný čas Návštěva divadla

nejvíce: Dánsko 28 %
nejméně: Portugalsko 7%
ČESKO 18 %

Návštěva kina

nejvíce: Španělsko 44 %
nejméně: Maďarsko 9 %
ČESKO 20 %

Návštěva restaurací, klubů, hospod

nejvíce: Velká Británie 59 %
nejméně: Maďarsko 6 %
ČESKO 26 %

Doma u televize či rádia

nejvíce: USA 84 %
nejméně: Dánsko 54 %
ČESKO 69 %

Návštěva sportovních utkání

nejvíce: ČESKO 21 %
nejméně: Rusko, Francie 8 %

Kutilství, práce na zahradě

nejvíce: Rumunsko 56 %
nejméně: Španělsko 10 %
ČESKO 37 %

Sportování, návštěva fitness

nejvíce: Finsko 55 %
nejméně: Maďarsko 3 %
ČESKO 23 %

Alespoň jednou týdně v restauraci

nejvíce: USA 57 %
nejméně: Rumunsko 6 %
ČESKO 15 %

JIŘÍ KUBÍK, IVANA DUBNOVÁ

obsah | publicistika