Zahraniční Slováci o voľby záujem nemajú

Hlas zahraničných Slovákov vo voľbách nebude počuť. Len tristo z nich sa zatiaľ prihlásilo, že chce ísť voliť. Termín na podanie žiadosti pritom vyprší už o týždeň.

Z viac ako dvojmiliónovej komunity, ktorá podľa odhadov žije v zahraničí, tak zrejme len zopár ľudí využije možnosť po prvý raz sa zúčastniť na slovenských voľbách.

"Očakávam, že celkovo to bude tak do 500 žiadostí," poznamenala Denisa Paulenová z miestneho úradu v bratislavskej Petržalke, ktorý má na starosti voličov žijúcich v zahraničí.

Šéfku Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilmu Prívarovú nízky počet záujemcov o voľby prekvapuje. "Je to málo," poznamenala. Podľa nej si pritom zahraniční Slováci pochvaľovali, že nový volebný zákon im umožnil rozhodovať o slovenskej politike.

Prívarová tvrdí, že informovanosť o voľbách bola dostatočná. "Úrad posielal listy všetkým 80 hlavným slovenským spolkom v zahraničí, zverejnené boli inzeráty v českej tlači, kde žije veľká slovenská komunita," spresnila. Podrobné správy zverejnili aj krajanské médiá, zastupiteľské úrady a rezort zahraničných vecí.

"Zrejme spôsob, akým treba voliť, je najmä pre starších ľudí príliš zložitý," myslí si Prívarová. Zahraniční Slováci hlasujú prostredníctvom pošty. Najprv musia na Slovensko poslať žiadosť. Na svoju adresu potom dostanú obálku, ktorú spolu s hlasovacím lístkom zašlú späť. "Treba zvážiť, či to pri ďalších voľbách nezjednodušiť," dodala Prívarová.

Podľa Paulenovej žiadatelia často posielajú aj neúplné doklady. Najviac žiadostí prišlo z Českej republiky, ale aj z Nemecka, Švajčiarska či z Izraela. "Staršie ročníky sa hlásia najmä z USA a Kanady," uviedla Paulenová. O tom, ktorá strana pôjde do parlamentu, budú hlasovať aj Slováci z Afriky, Austrálie, Číny či Kuvajtu. Podľa Paulenovej však ide o ojedinelé prípady.

Odhaduje sa, že v zahraničí žijú viac ako dva milióny Slovákov, aj keď nie všetci spĺňajú podmienky na účasť vo voľbách. Mnoho z nich už totiž nemá štátne občianstvo či platný slovenský pas alebo osvedčenie o štátnej príslušnosti.

Termíny pre zahraničných Slovákov

- žiadosť o zapísanie treba zaslať do 28. apríla na adresu Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Petržalka
- do 13. mája dostanú poštou pokyny
- obálku s hlasovacím lístkom musia najneskôr do 16. júna doručiť poštou na petržalský úrad.

PRAVDA

obsah | publicistika