Koalícia vládne pre neschopnosť opozície

Vláda Mikuláša Dzurindu za dva roky svojho pôsobenia presadila niekoľko vážnych reforiem - zdravotnícku, dôchodkovú, sociálnu, súdnu, daňovú, ako aj zmenu vo financovaní obcí a žúp. Podarilo sa jej to aj napriek tomu, že v parlamente prišla o väčšinu.

Začínala so 78 kreslami, dnes ich má 69. Prijímať reformné zákony sa štvorkoalícii SDKÚ, KDH, SMK a ANO darí aj preto, že opozícia nie je jednotná a neponúka nijaké možnosti k vládnym zmenám. Analytik Pavel Haulík upozorňuje, že koalícia ťaží aj v porovnaní s okolitými krajinami zo svojej viacpočetnosti.

"Občan výhrady k reforme nepripisuje celej koalícii, ale tej strane, ktorá ju robí," povedal Haulík. Všetky reformy sa ešte nestihli prejaviť v bežnom živote. Sú zatiaľ len akési projekty, upozornil ďalej. Reformám vláda podriadila všetko, myslí si zas politologička Darina Malová. "Sústredila sa na ňu najmä SDKÚ a ANO, ktoré zanedbali komunikáciu s občanmi aj budovanie svojich strán," konštatovala.

Premiérova SDKÚ stráca kresťanský prúd a silnie v nej liberálny. "Presadili sa v nej ľudia, ktorí prišli z Demokratickej strany," dodala. Menšinový kabinet pokračuje vo vládnutí aj preto, že v Národnej rade chýba jednoznačná ľavicová alternatíva. Komunisti nemajú nijaké riešenia, ktoré by sa v súčasnosti dali akceptovať.

"Ani sa o ne nepokúšajú," tvrdí Haulík. Ficov Smer podľa neho stratil dva roky tým, že ponúkal akési možnosti tretej cesty. HZDS Vladimíra Mečiara zas nevie alebo nechce ponúkať alternatívy k reformám. Dzurinda zmenil postoj k HZDS a hovorí už o možnej spolupráci, hoci predvolebnú kampaň postavil na boji proti hnutiu a Mečiarovi, pripomenula Malová. V parlamente má koalícia pri niektorých zákonoch podporu aj HZDS.

Ako sa zmenili mocenské pomery

* vláda stratila väčšinu v parlamente - po voľbách mala 78 hlasov, dnes má 69

* pri hlasovaní sa spolieha aj na hlasy nezávislých poslancov a Mečiarovho HZDS

* o členov prišla Dzurindova SDKÚ a Ruskova ANO pre kritiku pomerov v ANO musel * z vlády odísť Robert Nemcsics,

* v kresle ministra hospodárstva ho nahradil Pavol Rusko

* z ANO odišiel aj Anton Danko a ďalší kritik Ruskových metód Branislav Opaterný

* po odvolaní Ivana Šimka z vlády na jeseň 2003 vytvorila časť poslancov SDKÚ * s Opaterným Slobodné fórum,

* ministrom obrany sa stal Juraj Liška

* vláda vymenila šéfa NBÚ aj tajnej služby

Čo sa ešte vláde nepodarilo

* zaviesť zálohovanie PET fliaš

* splniť sľub voči NATO dávať na armádu dve percentá HDP, čo predpokladá aj parlamentom schválená

koncepcia reformy ozbrojených síl

* schváliť všetky európske zákony, ktoré mala prijať do 1. mája

* objasniť závažné politické kauzy

* neobmedzila sa poslanecká imunita, naopak, zväčšila sa

GABRIELA KALISKÁ

obsah | publicistika