Evropská unie a NATO jsou s námi

Někdy slýcháme pochyby o smyslu našeho členství v NATO nebo Evropské unii. V polemice o tisících stran evropských norem nebo našich vojenských závazcích je však málo slyšet to základní. NATO i Evropská unie stojí především na principu sounáležitosti a vzájemné solidarity, což v normální mluvě znamená pomoc přítele či partnera v těžké chvíli. Povodňová tragédie nám dala příležitost přesvědčit se o tom na vlastní kůži.

Cenu pomoci našich partnerů z EU nebo spojenců z NATO znají ti, komu právě v těchto dnech pomáhají záchranáři a další z členských zemí těchto uskupení a komu slouží zaslaná materiální pomoc všeho druhu. Dnes viditelná pomoc je ale jen menší částí pomoci celkové, která z obou společenství i jejich jednotlivých zemí přijde, od států, institucí i občanů. Bilaterální pomoc je operativnější a je zaměřená především na okamžité odstraňování bezprostředních následků katastrofy (například dodávky čerpadel či dezinfekčních prostředků). Pomoc od Evropské unie jako celku přispěje zejména k obnově dopravní infrastruktury, rekonstrukci bytového fondu či opatřením na ochranu životního prostředí.

Jedná se o přímou finanční pomoc ve výši 9,75 miliónu eur (tj. téměř 300 miliónů korun), o kterou EU navýší rozpočet programu PHARE pro ČR. Dále Unie umožní čerpání 48 miliónů eur (přibližně 1,5 miliardy korun) z prostředků fondu ISPA (na podporu investičních akcí v oblasti dopravy a životního prostředí), které byly ČR již přiděleny, za značně zjednodušených podmínek. Česká strana stanoví oblasti přednostního využití prostředků a musí být schopna dodat příslušné projekty. Vedle toho tlumočil předseda Evropské komise Romano Prodi při páteční návštěvě Prahy nabídku Evropské investiční banky na půjčku ve výši zhruba 200 miliónů eur (více než 6 miliard korun) za velmi zvýhodněných podmínek - podobně jako při záplavách v roce 1997.

Uplynulé dny stírají jisté disonance v mezistátních vztazích a společně sdílená katastrofa vede k jasně projevené solidaritě nejen vlád, ale i prostých občanů. Rakousko bylo samo velice postiženo záplavami, ale jeho kancléř nám okamžitě nabídl pomoc v tísni a rakouští hasiči pomáhali na rozvodněné Vltavě podobně jako již dříve naši hasiči v Rakousku. Z mimořádně těžce zasaženého Německa k nám přijelo mnoho desítek osob se špičkovou technikou. A byl to německý kancléř, který na summitu, jenž svolal, prosazoval, abychom dostali povodňovou pomoc z Bruselu za stejných podmínek jako Německo nebo Rakousko, tj. s maximem výhod, jako bychom již byli členským státem EU. Zároveň se zrodila iniciativa na vytvoření fondu EU pro odstraňování následků katastrof do budoucna.

Spojenectví má i svůj mravní rozměr. Tak třeba USA v těchto dnech kromě finanční podpory zdůraznily zájem zvláště pomoci jižním a západním Čechám. Již podruhé chtějí pomoci osvobodit Plzeň, České Budějovice, Český Krumlov a Písek, byť tentokrát od bahna a následků záplav. Osobní příklad amerického velvyslance Stapletona pomáhajícího s kbelíkem v ruce čistit Kampu jistě nepotřebuje další komentář. Rozsáhlá pomoc USA se nyní dále specifikuje. Nemohu souhlasit s názorem, že listopadový summit NATO je pro nás nyní přítěží vyvolávající velké náklady. Summit je pro nás především příležitostí, jak ukázat světu, kam patříme, co chceme a že to zvládneme. Mimochodem, NATO bylo mezi prvními, kdo při povodních nabídl pomocnou ruku.

Tři roky našeho členství v NATO prokázaly, že tato organizace je nám velmi prospěšná. Kde jsou dnes obavy, že nás NATO bude nutit kupovat svou drahou techniku? Požadovalo především dát do pořádku to, co stejně potřebuje každý stát a jeho občané, mj. dopravní a komunikační systém. NATO na naši infrastrukturu přispělo a při vyhodnocení potřeb po záplavách patrně půjde komunikace s NATO i tímto směrem. Pomoc spojenců a partnerů bude pokračovat - nejde o krátkodobá formální gesta. A bude to summit NATO, který potvrdí význam České republiky, ještě více posílí pocit sounáležitosti. A těm, kdo Prahu a její okolí ještě neznají, ukáže tuto živou a kvalitní součást světového kulturního dědictví a napomůže, aby se principiální solidarita stala i osobní věcí účastníků summitu. Ostatně také s většinou záchranářských technologií přijeli lidé, kteří vědí, jak ji co nejefektivněji využít, což je často důležitější, než cena samotné techniky nebo finanční pomoci. Lidsky cenné je vzájemné poznání, náš vděk i fakt, že ti, kdo pomohli nějakému místu, se trochu stávají jeho občany a cítí za ně odpovědnost. Hranice mezi lidmi tak mizejí.

Jsem upřímně přesvědčen, že ČR vážné problémy vyvolané povodněmi překoná. Současné události jsou důkladnou prověrkou kreativity a organizační schopnosti vlády, regionů, komunální sféry, firem i jednotlivých občanů. Katastrofy jako povodně nebo války jsou kruté, ale prověří žebříček hodnot. Naši spojenci a partneři v těžkých chvílích nezklamali. Jsou s námi a zaslouží si naše upřímné poděkování.

Autor je místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí

CYRIL SVOBODA

obsah | publicistika