Straw: Suverenitu určitě neztratíte

Před třiceti lety v Británii probíhala velká debata o tom, zda nám bude lépe s Evropskou unií, nebo bez ní. Dnes nám přínos našeho členství připadá téměř samozřejmý: mír a prosperita. Po staletích válek, které stály život miliony lidí, zažívá Evropa mír. Evropská unie se přeměnila na největší jednotný trh na světě, což výrazně zlepšilo životní úroveň jejích obyvatel. Někteří čeští voliči si však stále kladou otázku, jaké konkrétní výhody členství v EU přinese jim jako jednotlivcům.

Zaprvé, čeští spotřebitelé budou těžit z přístupu k širšímu spektru zboží a služeb, z nichž všechny odpovídají evropským zdravotním a bezpečnostním standardům. Pak tu budou pro české občany nové příležitosti, co se týče bydlení, studia a podnikání kdekoli v EU - a moje vláda se rozhodla umožnit, aby se těšili plnému právu na práci v Británii ode dne vstupu do unie. Všichni pak budou těžit z čistšího životního prostředí, protože se budou uplatňovat evropské standardy a využívat evropské peníze na vyčištění starých průmyslových oblastí. EU také poskytne pomoc na rozvoj zemědělství.

Vím, že stále panují obavy z růstu cen. Ale zvýšená konkurence v EU některé ceny naopak stlačila, například v telekomunikacích nebo v letecké dopravě. České podniky budou těžit z toho, že se stanou součástí jednotného trhu 500 milionů spotřebitelů, který je větší než Spojené státy a Japonsko dohromady. To přinese více možností, více prosperity a více pracovních příležitostí.

Pro lepší fungování jednotného trhu se však musí udělat víc. Britská vláda je odhodlána dále spolupracovat s českými kolegy na tvorbě pracovních míst a podnícení hospodářského růstu. V březnu 2000 si v Lisabonu evropští představitelé vytyčili ambiciózní cíl, aby EU do roku 2010 byla nejkonkurenceschopnějším hospodářstvím světa, založeným na vzdělání. EU však není pouze jednotný trh. Hraje zásadní roli při řešení společných problémů, jako je organizovaný zločin, pašeráctví a terorismus, které jednotlivé státy nejsou schopny samy vyřešit.

Vím, že někteří Češi, stejně jako někteří Britové, vyjadřují obavy, že členství v EU přinese ztrátu suverenity. My takovou zkušenost nemáme a společně s valnou většinou Evropanů si to ani nepřejeme. Náš vliv je větší, pokud jsme součástí největšího ekonomického a politického partnerství na světě, než když stojíme mimo ně. Členství v EU také neznamená, že nám Brusel něco diktuje. Evropská unie je unií národů, nikoli federálním superstátem. To jednotlivé vlády určují, kdy je pro EU vhodné jednat na základě sdílených zájmů a kdy lze výsledků lépe dosáhnout, když budou členské státy jednat samostatně. Užitečným fórem pro diskusi o těchto otázkách je probíhající konvent o budoucnosti Evropy. V jeho průběhu máme velkou příležitost zformovat budoucnost Evropy pro příští generace a měli bychom ji využít k tomu, aby se evropské instituce, rada, komise i parlament staly pro své voličstvo přístupnější a odpovědnější.

Potřebujeme silnější a efektivnější radu (zahrnující hlavy národních vlád), aby tak mohla pro Evropu stanovit strategickou agendu. Právě na tuto instituci bude mít rozšíření pochopitelně největší dopad. Podporujeme tedy funkci plnohodnotného předsedy Evropské komise a podporujeme konec kolotoče rotujících půlročních předsednictví, které nezaručují kontinuitu a směřování, jež Evropa a její národy potřebují. (Navrhujeme však pokrač ování "hostitelských" předsednictví, aby každý členský stát dostal příležitost představit se občanům EU.)

Po skončení konventu proběhne mezivládní konference, kde se rozhodne o budoucí podobě Evropy. Těšíme se na úzkou spolupráci s Českou republiku jako plnohodnotným členem. V éře globalizace naše národy nemohou účinně bránit své hospodářské a bezpečnostní zájmy a zájmy v oblasti životního prostředí izolovaně. Společně můžeme Evropy využít, aby náš hlas ve světě zazněl silněji. Moje vláda pevně věří, že rozšíření EU bude přínosem stávajícím i novým členským státům. A Česká republika může hrát důležitou roli při zlepšování EU, při realizaci věcí, na kterých lidem záleží.

Proto doufám, že se v referendu 13. a 14. června čeští voliči rozhodnou pro návrat do místa v srdci Evropy, které vašemu národu právem náleží, abychom mohli pracovat společně jako partneři při budování lepší budoucnosti, hrdé na naše národy, hrdé na to, že jsme Evropané.

Autor je britským ministrem zahraničí.

JACK STRAW, MF DNES

obsah | publicistika