Der Standard o Slovensku a EÚ

Kresťanské hodnoty proti Európskej únii

Debata prišla neskoro - napriek tomu, že o téme integrácie do Európskej únie sa na Slovensku diskutuje už niekoľko rokov a všetky politické strany v koalícií i opozícií už medzičasom označili členstvo SR v EÚ za ich najvyššiu prioritu, len minulý týždeň sa v Národnej Rade SR konala prvá oficiálna diskusia o vlastnej budúcnosti republiky po prípadnom vstupe do EÚ, píše rakúsky denník Der Standard.

Výsledkom diskusie sa stala Deklarácia NR SR o zvrchovanosti členských štátov EÚ a štátov kandidujúcich na členstvo v EÚ v kultúrno-etických otázkach. Za návrh pochádzajúci z Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) nakoniec hlasovali aj poslanci pravej časti vládnej koalície spoločne s opozičným Hnutím za demokratické Slovensko (HZDS) bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara a oboma nacionalistickými stranami, uvádza rakúsky denník.

Bratislava tak vyslala smerom do Bruselu jednoznačný signál: Deklarácia totiž predpokladá, že suverenita SR zostane voči EÚ zachovaná v prípade, ak by preberanie európskych noriem ohrozilo kresťanské hodnoty krajiny, konštatuje Der Standard. Noviny pripomínajú, že toto rozhodnutie sa týka takých citlivých otázok ako práva na ochranu nenarodeného života, teda prípadného zákazu interrupcií alebo odmietnutia zákona o takzvanom registrovanom partnerstve homosexuálnych párov, ako aj s tým súvisiacich rozhodnutí v oblasti zdravotníctva, výchovy a vzdelávania.

Veľmi ostro vystúpil proti tejto deklarácií šéf zahraničnopolitického výboru parlamentu Peter Weiss, ktorý priamo obvinil KDH, že za vzletnými slovami chce ukryť svoje vlastné snahy o zákaz interrupcií, keďže ich pokus presadiť takýto návrh už pri novelizácii slovenskej ústavy nevyšiel. Deklarácia podľa Weissa nepodporuje ochranu ľudských práv, skôr naopak, podnecuje ďalšiu diskrimináciu a je teda nielen nezmyselná, ale aj nepotrebná, pretože EÚ svojim členom nijako nebráni chrániť si tradičné hodnoty.

Iniciatíva KDH, ktorá tak podivuhodne zjednotila opozíciu a koalíciu, dokazuje, že integrácia SR do EÚ, ktorú podľa prieskumov podporuje vyše 60 percent obyvateľstva, zjavne vyvoláva aj obavy, uzatvára rakúsky denník.

TASR

obsah | publicistika