Topolánek: Přece jen jsme kousek za Slovenskem

Slovensko předběhne Českou republiku v přijetí eura. Česko totiž novou měnu nestihne zavést ani v roce 2010, jak plánovala Paroubkova vláda. Premiér Mirek Topolánek to řekl novinářům po jednání se slovenským protějškem Robertem Ficem.

"My jsme již před volbami zpochybňovali termín 2010 jako termín nereálný," prohlásil Topolánek, který tak potvrdil dřívější stanoviska svých kolegů z ODS. "My jsme přeci jenom kousíček za Slovenskou republikou, nás některé reformy na výdajové straně rozpočtu teprve čekají," dodal.

Právě Slovensko zřejmě ČR v přijetí eura předběhne. Slovenská vláda a centrální banka počítají s přechodem na společnou měnu v roce 2009. Ficova vláda tento termín potvrdila, ačkoli zpočátku nejednoznačnými vyjádřeními po svém červencovém nástupu znervózněla finanční trhy.

Topolánek a Fico dnes společně kritizovali "dvojí metr" unie v podmínkách pro euro. Zatímco starší členské země často Maastrichtská kritéria neplní,pro nové členské státy s rychle rostoucími ekonomikami jsou podle předsedů vlád zbytečně přísné. Takto znevýhodňované země by měli podle Topolánka postupovat v požadavcích na Brusel společně.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | publicistika