Aké bude Slovensko 2010

Ľudia sa budú sobášiť neskôr, počet narodených detí sa bude znižovať a priemerná dĺžka života sa bude naďalej zvyšovať. Kým v roku 2000 pripadalo na sto detí 81 ľudí nad 60 rokov, v roku 2010 by malo na sto detí pripadať až 120 starých ľudí.

Zväčší sa aj podiel najstaršej populácie - ľudí nad osemdesiat, a to hlavne žien, ktoré budú tvoriť dve tretiny tejto skupiny ľudí.

Obyvateľstva bude stále menej, a to nie len v dôsledku znižovania pôrodnosti, ale aj pre rast migrácie do zahraničia, ktorá sa môže zvýšiť po našom prípadnom vstupe do Európskej únie. Rómska populácia bude viac integrovaná do spoločnosti. Podľa Akadémie sa demografický vývoj priblíži západoeurópskemu modelu.

Prognóza rozvoja Slovenska do roku 2010 z dielne SAV je ďalším pokusom o odpoveď na otázku, ako bude Slovensko v blízkej budúcnosti vyzerať. Ponúka možné varianty vývoja krajiny v Európe, vnútropolitického vývoja, demografie, ekonomiky, regionálneho rozvoja.

Čo sa týka Slovenska a Európskej únie, prognóza ponúka viac scenárov. Majú metaforické pomenovania - od plnohodnotného úspešného člena až po "chudobného príbuzného". Ideálny variant, pomenovaný "Spoločný osud", hovorí o rovnocennom partnerstve s ostatnými krajinami únie. Podľa variantu "Slovensko ako protektorát EÚ" budeme len uskutočňovať záujmy únie. Ak nastane variant označený ako "Reperiferizácia", politická scéna sa bude trieštiť a občianska spoločnosť rozpadať. Sociálne a psychické problémy budú narastať.

Ak v roku 2010 nebudeme členom únie, prognóza prináša variant "Veľké odstrčenie alebo Slovensko zostane vonku" plný výčitiek svedomia. Spoločenský život sa presunie na štát, ktorý bude hľadať "vlastnú cestu". Počíta sa aj s variantom "Chvalabohu, že nás nezobrali". Podľa neho sa budeme musieť vyrovnať s úbytkom zahraničného kapitálu. V politickej rovine dôjde ku konfliktom občianskych strán a presadia sa národne orientované sily.

Pri najpesimistickejšom variante "Vyrovnajme sa so svojím osudom" nastane rezignácia na všetkých úrovniach a presadí sa vodcovský princíp. Štát posilní policajnú a vojenskú sféru, zrejmé bude prepojenie politických špičiek na mafiánske štruktúry. Vtedy bude podľa SAV jediným východiskom emigrácia.

Autormi prognózy sú väčšinou akademici - Štefan Zajac, Jozef Kiss, Alexander Duleba, Oskár Krejčí, Daniel Šmihula, Elena Mannová, Magdaléna Piscová, František Novosád, Danuša Jurčová, Felo Hutník, Jozef Timko, Ružena Spáčilová, Zita Izakovičová, Peter Gajdoš.

Nezávisle od SAV pripravil víziu Slovensko v roku 2015 aj Inštitút pre verejné otázky s českými kolegami z Karlovej univerzity. Štúdia analyzuje stav, v ktorom je krajina dnes, a načrtáva možné scenáre vývoja. Autori sa zamerali na niekoľko základných okruhov - národná kultúra a identita, ústavný a politický systém, ekonomika, trh práce, vzdelávanie. Načrtávajú "želateľný" a "kritický" scenár.

(hr)

obsah | publicistika