Slováci pracujúci v Česku, cudzinci na Slovensku

Slovenských občanov zamestnaných v zahraničí je oproti cudzincom, ktorí pracujú na Slovensku, niekoľkonásobne viac. Ich evidencia však nie je úplná; odhaduje sa, že ide o okolo 60- až 65-tisíc legálne pracujúcich.

Najviac ľudí zo Slovenska je zamestnaných v Česku. Slovenskí občania na prácu v Česku nepotrebujú povolenie, ich zamestnávanie podlieha iba registrácii úradmi práce. V Nemecku pracovalo 5- až 6-tisíc slovenských občanov, v Rakúsku okolo 3,5-tisíca.

Pre Slovákov v Česku sú najtypickejšími profesiami montážny robotník, stavebný robotník, murár, pomocný nekvalifikovaný robotník, robotník v elektrotechnike, zámočník, manipulačný robotník, pomocný robotník v priemysle a zvárač.

Cudzincov na Slovensku ročne pracuje okolo 5-tisíc. Najatraktívnejšia pre nich bola v roku 2003 Bratislava. Pracovalo ich tam 2,8-tisíca. V Bratislave pracujú tri štvrtiny všetkých českých občanov zamestnaných na Slovensku a 40 percent ostatných pracujúcich cudzincov. Ďalej najviac cudzincov pracovalo v obvode Nitra (545 osôb) a Košice (261). Českí občania medzi zamestnanými cudzincami prevažovali nielen v obvode Bratislava, ale aj Senica, Považská Bystrica a Levice.

Slovenskí demografi predpokladajú, že po významných zahraničných investíciách v niektorých obvodoch (Trnava, Žilina, Nitra) cudzincov pracujúcich na Slovensku v najbližšom období pribudne.

Zdroje: Jurčová, D. a kol.: Demografická charakteristika obvodov Slovenskej republiky 1996 - 2003. INFOSTAT, Bratislava, 2004; Horáková, M.: Migrace v České republice před vstupem ČR do Evropské unie. VÚPSV Praha, 2004.

(joč)

obsah | publicistika