Schengen pro Čechy se odkládá

Plán rozšíření schengenského prostoru volného pohybu osob o nové členy EU, včetně Česka a Slovenska, do podzimu roku 2007 nebude splněn.

Zpoždění mají na svědomí technické potíže při vytváření centrální databáze, řekl včera v Bruselu mluvčí místopředsedy Evropské komise Franka Frattiniho. Podle něho je nutné přijmout nový časový harmonogram pro spuštění databáze, možný náhradní termín však mluvčí neuvedl.

Takzvaný Schengenský informační systém II má obsahovat i biometrická data, jako jsou digitální podobizny a otisky prstů. Podle původních plánů měl začít fungovat od března příštího roku, aby po půlročním testování bylo možné zrušit kontroly na vnitřních hranicích EU, takže by čeští i slovenští občané mohli volně cestovat po Evropské unii bez hraničních kontrol. Podle Frattiniho mluvčího však tvorbu databáze, jež je technickou duší celého systému, provázejí technické problémy, které si vyžádají odklad jejího spuštění.

Agentura DPA citovala mluvčí estonského ministerstva zahraničí, podle níž bude centrální computer systému připraven k provozu nejdříve v červnu roku 2008. Vzhledem k zamýšlenému půlročnímu testování tak k možnému rozšíření schengenského prostoru dojde nejdříve začátkem roku 2009. Evropská komise ve své zprávě připravené pro vlády "pětadvacítky" nedodržení harmonogramu pro rozšíření schengenského prostoru zdůvodňuje technickými problémy.

(zah), ČTK, LIDOVÉ NOVINY

obsah | publicistika