Watergate po slovensky

Najprv mala polícia preverovať údajné stretnutie P. Ruska a R. Nemcsicsa s šéfom podsvetia M. Černákom v hoteli Hubert vo Vysokých Tatrách. Na takéto preverovanie mal dať podnet samotný premiér, o čom mal Ruska uistiť aj predseda KDH Hrušovský. Ešte pred Vianocami malo dôjsť k odpočúvaniu rozhovoru predsedu ANO s redaktorom SME. Rusko získal magnetofónový záznam ich rozhovoru od osôb, ktorým nemá dôvod nedôverovať. Tie mu potvrdili, že záznam bol vyhotovený na ministerstve vnútra. Obsahom rozhovoru nie sú citlivé informácie, iba vyjadrenia Ruska o tom, ako trávi Vianoce a ktoré rozprávky si nenechá ujsť.

Na priame obvinenie zareagoval minister vnútra prostredníctvom svojho hovorcu s tým, že sa k záležitosti vyjadrí až v utorok, pri zasadnutí koaličnej rady. Podobne sa odmietol vyjadriť aj premiér Dzurinda. Za KDH reagoval podpredseda hnutia Július Brocka, podľa ktorého Rusko príliš dramatizuje situáciu. "O preverovaní údajného stretnutia Ruska s Mikulášom Černákom v hoteli Hubert vo Vysokých Tatrách si už aj vrabce čvirikajú a všetci v tom majú jasno," dodal Brocka. V nedeľnej diskusii na STV sa ku kauze vyjadril aj predseda KDH Hrušovský spôsobom, akoby Rusko neobviňoval priamo KDH. Predseda parlamentu chce "požiadať branno-bezpečnostný výbor a osobitný výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS), aby prešetril okolnosti, kvôli ktorým ANO vyvolala krízu vo vládnej koalícii".

Keďže si hlavní aktéri nechali čas až do koaličnej rady v utorok, asi sa podľa všetkého nedozvieme, či bol naozaj Rusko odpočúvaný, a či ho odpočúvali práve pracovníci ministerstva vnútra alebo tajnej služby, ako to naznačoval skôr. Ako v rámci mediálneho útoku avizoval už v sobotňajšom rozhovore pre Národnú obrodu, "nemáme prioritný záujem nájsť vinníka, ale vytvoriť situáciu, aby sa nepokračovalo v takýchto praktikách". Rusko teda naznačuje, že na prípadný nezákonný rozmer celej kauzy (odpočúvania) je ochotný zabudnúť v prípade, ak by sa v podobných praktikách nepokračovalo. Povedané inak, Rusko nevylúčil, že na koaličnej rade bude ANO žiadať jeden z vedúcich postov v SIS, pretože vo vedení nemá svojho človeka. Podľa iných správ požaduje strana ANO už dlhšie krížovú kontrolu v tajnej službe, v ktorej má mať dominanciu SDKÚ a KDH.

Otázkou teda je, o čo komu ide v ďalšej "kríze" pravicovej koalície. Rusko síce oznamuje svoje odpočúvanie (ktoré dokladuje kazetou s rozhovorom o Vianociach), ale súčasne tvrdí, že mu to až tak neprekáža v prípade, ak bude mať ANO možnosť nominovať do vedenia SIS svojho odborníka. S celou kauzou v plnej šírke príde až republiková rada strany počas na udalosti chudobného víkendu. Zhodou okolností denník Národná obroda v sobotu (ešte pred zasadnutím RR ANO) prináša rozsiahly článok a rozhovor s predsedom ANO práve o odpočúvaní Ruska a nedôvere v koalícii. V ňom Rusko dokonca naznačuje, že sa "začína báť činnosti koaličných partnerov. Začínam sa pýtať, s čím prídu. Veď dnes nie je ťažké v rámci programu utajených svedkov zinscenovať výpoveď, že Pavol R. urobil to či ono". Pri takomto druhu obvinení je navyše nepochopiteľné, že Rusko nedá aspoň formálne podnet na trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi a neposkytne prinajmenšom kópiu záznamu vyšetrovateľom. Z akého dôvodu potrebujú premiér a minister vnútra čakať so svojimi stanoviskami až do utorka, keď ich predseda koaličnej strany priamo obviňuje zo zhromažďovania dôkazov proti svojej osobe?

Surrealistický nádych celej kauze dodáva sám postihnutý Rusko, keď v nedeľu "po politicky náročnej sobote" TASR porozprával o tom, ako si vybíja zlosť na squashovej loptičke. "Skáče si ako sama chce, a tak si právom zaslúži, aby ste jej vynadali a poriadne do nej tresli. Dávam jej silné údery, aby si všetko zlé, čo je vo mne, odniesla práve ona."

Rôzne hry, ktoré sa hrajú a zdanlivo nesúvisia, sa v istom momente niekde stretnú. Tak sa stretlo odpočúvanie a preverovanie Ruska s decembrovým článkom v Jane's Intelligence Digest o slovenskej tajnej službe, kde jeho autor obvinil SIS z "používania metód, ktoré pripomínajú jej prosovietsku minulosť a vytvárajú potenciálne nebezpečenstvo pre NATO zo strany SIS". TV Markíza v sobotu ako tretiu správu ponúkne kritiku súčasného zákona o SIS s naznačením možného pôsobenia SIS ako štátu v štáte. A tak sa tu konšpiruje jedna radosť, pričom takmer nikto sa v tom nevyzná.

P.S.:

20. januára priniesla tlačová agentúra SITA správu, že minister vnútra Vladimír Palko podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s údajným nelegálnym odpočúvaním podpredsedu parlamentu Pavla Ruska. "Podaním trestného oznámenia som si splnil občiansku povinnosť. Každý, kto vie o tom, že bol spáchaný trestný čin, by to mal oznámiť orgánom činným v trestnom konaní," uviedol Palko.

ERIK LÁŠTIC, InZine

obsah | publicistika