Pluralitná lacná krajina

Odstránenie Pavla Ruska z Markízy privítali oslavné glosy politikov, ktorí masovo očakávajú zlepšenie "minimálne správ" (Bugár). Investícia CME do zmeniek exministra isteže nie je banalita, ale zbytočná je aj dramatizácia.

Vplyv "mediálneho gangu zo Záhorskej Bystrice" (Palko) už dlho nie je tým, čím bol, keď vyrobil prezidenta a dve parlamentné strany. Manipulácia zostala, vyprchala sila. Mediálna krajina a jej obyvatelia vyzreli. Svetu vládne pluralita - dôkazom sú, napríklad, preferencie ANO a KDH. Celonárodné vedomie, kto Markízu diriguje, bolo už dávno politicky kontraproduktívne. Ak teda CME splní sľub, že bude objektívna, nesmierne sa potešíme, ale voľby to nikomu nevyhrá ani neprehrá. Pozoruhodná je dôvera do CME vkladaná. Doteraz sa netrápila, hoci z pozície spoluvlastníka mala ak nie rovno právo veta, tak dôrazného tlaku na nápravu. Nič. Spoluzodpovednosť CME za stav v Markíze je nespochybniteľná. Rovnako krátkozraké, ako hádzať celú vinu na Ruska, ktorý si len robil, čo mu dovolili, je preto očakávať práve od CME tú prácu na Markíze, ktorú robia skutočne strategickí - mediálni i nemediálni - investori. Teda vštepovanie know-how, firemnej kultúry a manažérskej zodpovednosti. CME stvorila Ruska i Železného - pretože sa nestarala o vlastnú povesť, ale iba o tržby. Výkonný riaditeľ Garin neklame, že "nehovorím svojim ľuďom, čo majú vysielať". Presne tak - ak chcú podporiť Kučmu na Ukrajine, tak podporia Kučmu na Ukrajine, ak Schustera na Slovensku, tak Schustera na Slovensku. Kým tečú peniaze a nezačne sa licenčné konanie, nech sa deje vôľa Božia.

Horšie je, že tečú slabo. Ak celá transakcia bola naozaj v ráde 30 miliónov USD, tak za polovicu Markízy (percentá nie sú rozhodujúce, ide o hlasy) zaplatila CME smiešny zlomok sumy, ktorý ju stál návrat do Novy - 930 miliónov USD za sto percent. Žijeme v pluralitnej, ale lacnej krajine. Alebo je Rusko až taký veľký biznismen, že sa dal vmanévrovať do tiesne, v ktorej predávať musel, aby nezostal náhodou na mizine.

PETER SCHUTZ

obsah | publicistika