Kde bydleli čeští prezidenti

Prezident Václav Klaus se bude stěhovat z vily ministerstva obrany ve Slunné ulici v Praze do vily na Brusnici, která je v areálu Pražského hradu. Kde bydleli jeho předchůdci v úřadu hlavy státu?

Tomáš G. Masaryk (funkční období 1918-1935)

Než byl zvolen prezidentem, bydlel nejdéle v Thunovské ulici pod Zámeckými schody. Po zvolení hlavou státu žil na Hradě, ale většinu času pobýval v Lánech, z nichž se v té době stalo významné politické, společenské i kulturní místo první republiky. V lánském zámku žil se svou rodinou také po zvolení svého nástupce Edvarda Beneše. Masaryk zde na svou funkci abdikoval a dva roky poté zemřel.

Edvard Beneš (1935-1938, 1945-1948)

Původně se ženou Hanou bydlel U Riegrových sadů 14, prázdniny pak trávili například v Řevničově u Nového Strašecí. Jako ministr zahraničí bydlel i se svou ženou v Černínském paláci. Po zvolení prezidentem žili na Hradě. Volna trávili ve své vile v Sezimově Ústí u Tábora. Zde s manželkou žili také po Benešově abdikaci.

Emil Hácha (1939-1945)

Svůj protektorátní prezidentský úřad vykonával také na Hradě. Pracovnu měl v Zrcadlovém sále, který ke stejnému účelu sloužil i Benešovi. Léto rád trávil v rodinné vile v Jincích. Do lánského zámku, který byl po Masarykově smrti prakticky nevyužíván, se Hácha uchýlil, když už byl těžce nemocný a pobýval tu se svou dcerou.

Klement Gottwald (1948-1953)

Se svou ženou Martou bydlel v době svého prezidentování na Hradě, nejprve v bytě po Benešovi, poté v královské zahradě - tzv. domečku. Občas jezdil do Lán.

Antonín Zápotocký (1953-1957)

Původně žil ve dvoupokojovém bytě ve vinohradském činžáku ve Šrobárově ulici, poté ve vládní vile. Po zvolení prezidentem bydlel na Hradě v domečku. Ani on do Lán příliš často nejezdil.

Antonín Novotný (1957-1968)

Jako prezident také bydlel v "domečku". Volna trávil ve víkendovém sídle na Orlíku - majetku ÚV KSČ, které dal vybudovat podle stranického letoviska sovětských komunistů. Z Hradu odešel do smíchovské vily v ulici U Mrázovky, a z té do menší vily také na Smíchově, kde měli se ženou třípokojový byt. Vlastnili také rekreační vilu na Sázavě.

Ludvík Svoboda (1968-1975)

Po zvolení prezidentem se i jeho bydlištěm stal "domeček" v Královské zahradě na Hradě. Jinak měl dům v Praze 6-Břevnově. Lánskou rezidenci také mnoho nevyužíval.

Gustáv Husák (1975-1989)

Před zvolením prezidentem žil ve vile v Troji. Jako prezident obýval "domeček" na Hradě. Kvůli jeho bezpečnosti byly okolní zahrady "domečku" pro veřejnost uzavřeny. Do Lán jezdil například jen při příležitosti setkání s velvyslanci či zahraničními hosty.

Václav Havel (1989-2003)

Jako řadový občan a chvíli také jako prezident žil se svou první ženou Olgou v domě na Rašínově nábřeží, který se svým bratrem Ivanem po revoluci restituovali. Než byla dostavěna jeho soukromá vila v Praze 6 Dělostřelecké ulici, bydlel přechodnou dobu v "domečku". Volna trávil na chalupě na Hrádečku. Se svou druhou ženou Dagmar koupili dům v Portugalsku. V Lánech trávil Václav Havel hodně času. Nejen volného, využíval je i pracovně. Manželé Havlovi měli soukromé pokoje ve třetím patře. Za loňský rok v Lánech například Havel strávil rovných 182 dní. V bývalé lovecké chatě - vile Amálie, která je v lánské oboře, Havel pořádal více méně pravidelná diskusní setkání se svými hosty.

PRÁVO

obsah | publicistika