Fico mal pre futbal dilemu: Paroubek alebo Topolánek?

Na včerajšom futbalovom zápase Slovensko - Česko sedel v lóži vedľa slovenského premiéra Roberta Fica po pravej ruke český pravicový premiér Mirek Topolánek z ODS a po ľavej ruke šéf ČSSD a bývalý premiér Jiří Paroubek.

Pred zápasom si obaja českí politici podali ruky.

Slovensku hrozilo protokolárne fiasko, pretože Paroubek sa nečakane rozhodol prísť do Bratislavy na futbal. Topolánek, jeho najväčší politický rival, sa však ohlásil už v nedeľu.

Politicky má Fico bližšie k Paroubkovi, ale musel vyriešiť otázku, ako neuraziť Topolánka, ktorý je preňho momentálne ako premiér dôležitejším partnerom.

Podľa informácií sa protokol na Úrade vlády až do neskorého popoludnia snažil situáciu zvládnuť, pretože hrozilo, že Topolánek sa urazí.

Ten svoju cestu plánoval pôvodne ako oficiálnu, ale keďže bol do úradu vymenovaný len v pondelok, nestihla sa pripraviť. Aj tak sa však s Ficom chcel stretnúť.

"Pán Fico sa takmer nechal vmanipulovať do úlohy, ktorá by mu neprospela. Našťastie to akoby prehliadol a zachoval sa štandardne," povedal riaditeľ sekcie českého predsedu vlády Marek Dalík.

O pol siedmej večer Fico prijal Topolánka ako premiéra, mal s ním krátky brífing. Vzápätí prijal Paroubka. Topolánek bol spokojný, pretože ho Fico prijal skôr ako Paroubka: inak podľa Dalíka mohol vzniknúť dojem, že slovenský premiér povyšuje stranícke záujmy nad oficiálne. Hovorili o príprave Topolánkovej oficiálnej cesty na Slovensko.

"Ako bývalý premiér mám zostať doma, keď chcem ísť na futbal?" povedal Paroubek na otázku, či si nemyslí, že situáciu svojím príchodom skomplikoval. "To si komplikuje Topolánek. Nemá skúsenosť, inak by vedel, že pri súkromných cestách nemôže očakávať prijatie vojenskou družinou."

Paroubek povedal, že s Ficom sa už dávnejšie dohodli, že na futbal príde. "Na to je protokol, ja im radiť nebudem," komentoval Paroubek to, že situáciu skomplikoval aj protokolu.

Nevyriešenou otázkou dlho ostávalo, kde budú všetci traja politici počas futbalového zápasu sedieť. Podľa informácií z Úradu vlády sa ich Fico pokúsil presvedčiť, aby sedeli spolu. Topolánek s tým ale mal pôvodne problém a chcel sedieť medzi fanúšikmi.

Podľa dalších informácií Fico uvažoval, že futbal obetuje a zostane doma. "Budeme sedieť spolu medzi fanúšikmi," tvrdil zase Paroubek na otázku, či bude sedieť s Ficom. "Neviem, či sa pán Topolánek pripojí." "Pýtate sa hlúposti ako vždy," povedal Fico novinárom, ktorí sa ho spýtali, ako budú sedieť.

(mož), SME

obsah | publicistika