Predpápežské manévre

Zo štátneho potečie na návštevu Jána Pavla II. takmer 80 miliónov. To však nie je všetko. Prispieť by mali aj obce a mestá, sponzori a aj cirkev. Vláda pôvodne rátala so sumou 68,2 milióna, ktorú vyčlenila zo svojej rezervy.

Nakoniec však po zasadnutí komisie, ktorej predsedá minister zahraničných vecí Eduard Kukan, štát pridal ďalších jedenásť miliónov. Pripomeňme, že požiadavky zainteresovaných pôvodne zneli na neuveriteľných 280 miliónov. Predstaviteľom cirkvi sa reči o peniazoch nepáčia, no ruku natŕča aj ona. A prezident, ktorý sa vžil najnovšie do úlohy inšpektora predpápežských príprav, tiež kritizoval svojich voličov, že počítajú milióny vynakladané na prípravu návštevy Jána Pavla II. Pre neho je 80 miliónov len pár miliónov, ktoré by nezlepšili životnú situáciu ľudí... Ľahko sa rozhadzuje z cudzieho.

"Pápež prichádza na Slovensko na pozvanie trojice najvyšších ústavných činiteľov, teda pána prezidenta, pána premiéra, pána predsedu parlamentu a Konferencie biskupov Slovenska," vraví hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. "Je zvykom, že pobyt pozvaného hradí pozývajúca strana. Teda ak niekoho pozve predseda vlády, je návšteva hradená z rozpočtu Úradu vlády. Ak tak urobí prezident, hradí to kancelária prezidenta."

V tomto prípade sú pozývajúce strany štyri. Najväčšia časť nákladov je však na pleciach vlády. Tá dokonca poskytne prostriedky aj dvom z pozývajúcich strán, ktoré by, naopak, návštevu mali hradiť - cirkvi a prezidentskej kancelárii.

Zvláštny postoj

Najmä katolícka cirkev sa k otázke financovania návštevy svojej hlavy stavia veľmi zdržanlivo. Dodnes presne nepovedala, akou sumou sa na nej podieľa. "Bolo by dobré oddeliť organizovanie a financovanie. Niekoľko mesiacov cirkev organizuje duchovnú prípravu. V cirkvi sa väčšina aktivít zakladá na dobrovoľnosti. Samozrejme, sú položky, ktoré platí aj cirkev, neviem vám povedať sumárne čísla, lebo každé z navštívených miest samostatne financuje iná diecéza," tvrdí hovorca Konferencie biskupov Slovenska Marián Gavenda. Diecézy však dostanú financie od štátu. Ako sme už spomenuli, spolu 19 miliónov.

"Aj keď na isté činnosti sú najdôležitejšie práve peniaze, je až ponižujúce, že takmer celá diskusia ohľadom návštevy sa točí prevažne okolo peňazí," hovorí Gavenda a dodáva: "Väčšina nákladov ide pre službu tých občanov tohto štátu, ktorí na tieto podujatia túžia prísť. Choďte sa pozrieť na ich zloženie. Garantujem vám, že okrem mladej generácie väčšina z nich tvrdo a poctivo drela, platila dane, vytvárala hodnoty, z ktorých je ešte stále čo rozkrádať, a možnosť zúčastniť sa na pápežskej omši je pre mnohých z nich jedným z vrcholných zážitkov celého ich života. Ak dáva vláda v priemere priamo pre týchto ľudí pár korún, ktorí sú občanmi tohto štátu a na isté verejné služby majú nárok, zdá sa mi ponižujúce hovoriť tu o peniazoch."

Vláda v susednom Česku si však podľa tohto vyjadrenia očividne svojich občanov váži menej. Oproti takmer 80 miliónom korún stála nedávna porovnateľná návšteva Jána Pavla II. v ČR ani nie 1,1 milióna českých korún.

Na čo pôjdu peniaze

Nie malú položku zhltnú bezpečnostné opatrenia. Predpokladá sa nasadenie 500 ochrankárov a viac než tisícky policajtov. Dva a pol milióna bude stáť zabezpečenie priamych prenosov Slovenskou televíziou. Veľká časť peňazí určených pre ministerstvo kultúry pôjde na vybudovanie tlačových stredísk a zabezpečenie služieb pre zahraničných novinárov. Mimochodom, len z Vatikánu by ich malo prísť okolo osemdesiat. Červený kríž použije financie na vybavenie lekárničiek a zdravotníckych brašien. Zo sumy určenej ministerstvu zdravotníctva sa bude hradiť predovšetkým rýchla lekárska pomoc.

Naopak, hradiť sa nebude pohostenie. Na to pôvodne len Trnavsko-bratislavská arcidiecéza chcela od štátu 800-tisíc. Ich požiadavku však vláda odmietla. Pápež bude nocovať v bratislavskej Apoštolskej nunciatúre, odkiaľ bude vyrážať každý deň podľa programu po Slovensku. Napriek obrovskej sume na pohostenie je podľa M. Gavendu Svätý Otec, čo sa jedla týka, skromný. Najradšej má poľské jedlá, ako mäso s kapustou a rezancami, praženicu s pažítkou, krémeše a ovocné šaláty. Ktovie, koľko praženice by sa dalo za osemstotisíc korún pripraviť. Možno aj pre všetkých návštevníkov omší.

Na financie z rozpočtu si nenárokovalo napríklad ministerstvo zahraničných vecí či rezort obrany. Armáda pritom poskytne 470 vojakov, cisternové prívesy, stany, maskovacie siete, poľné umyvárne, zdravotnícku techniku, dva mostné automobily a ťažký nákladný buldozér.

Prípravy

Na kopci Pod Rákošom pri Rožňave počas našej návštevy na lúkach s rozlohou 30 hektárov práve kosili. O vrcholiacich prípravách na návštevu pápeža nemohlo byť ani reči, hoci nás rožňavský primátor František Kardoš presviedčal, že sa chystajú už od júla. "Dostali sme 14,6 milióna korún. Je to podstatne menej, ako sme chceli. Naša prvá požiadavka znela na 30 miliónov, z nich sme chceli 18 miliónov investovať do výstavby a opráv komunikácií. Teraz sme na to vyčlenili iba 2,5 milióna," konštatuje primátor Rožňavy a jedným dychom dodáva, že to zvládnu aj s týmito financiami. Vzápätí berie do rúk plán budúceho zhromaždiska. Pôjde o provizórnu stavbu, po pápežovej návšteve dajú vraj všetko do pôvodného stavu. O vstup na pozemok požiadal rožňavský biskupský úrad približne štyridsať majiteľov. "V tej lokalite predstavuje ročný nájom za štvorcový meter tri koruny. Išlo by teda približne o 75-tisíc korún, keď počítame, že plocha bude zabraná na jeden mesiac. Podľa mojich informácií všetci súhlasia s bezodplatným využitím pozemkov na toto podujatie. Jeden z troch nespokojných sa napríklad vyjadril, že keď po jeho pozemku prejde papamobil, žiada stotisíc korún," dozvedáme sa od primátora Kardoša perličku aj jeho neuveriteľné smiešne cenové kalkulácie so zreteľom na neďalekú luxusnú vilovú štvrť a perspektívu jej rozšírenia práve smerom k provizórnemu zhromaždisku. Finančné vyrovnanie s majiteľmi pozemkov má na starosti rožňavský biskupský úrad. Ten zabezpečí aj výstavbu tribúny a oltára v celkovej hodnote deväť miliónov korún.

"Pochybujem, že tie pozemky dajú do pôvodného stavu. Všetko bude zničené," ťažká si jedna z majiteliek lúk Pod Rákošom. V tejto súvislosti sa čoraz častejšie pretriasa nevýhodný prenájom biskupských lesov na celé roky dopredu, ktorý uzavrel biskup Kojnok s veľkopodnikateľom Majským. Mnohí pripomínajú, že vtedy dokázala byť Rožňavská diecéza veľkorysá. Z Majského peňazí nech teraz vyplatí majiteľov lúk Pod Rákošom.

Vraj sa nikto nenabalí

Z požadovaných vyše dvadsať miliónov dostala Banská Bystrica trinásť a pol. "Myslím si, že s touto sumou vystačíme," hovorí prednosta Krajského úradu Ing. Milan Kepeňa. "Požiadal som všetkých zainteresovaných - od elektrární cez vodárov až po armádu, aby urobili vo vlastnej réžii, čo sa dá, a v ostatnom aby stlačili ceny." O tom, že by sa na pápežovej návšteve ktosi "nabalil", nemôže byť podľa neho ani reči. "Možno pár tisíc korún, tomu sa zabrániť nedá, ale inak - to by som sa veľmi čudoval. Musíme šetriť." Z pohľadu návštevníkov sa šetrenie dotkne najmä počtu suchých záchodov. Šesťsto kusov rozhodne nebude v medziach hygienických noriem, ale aj tak zhltnú 2,7 milióna korún. Naj-väčšou položkou v rozpočte návštevy Svätého Otca sú veľkoplošné obrazovky. Štyri vyjdú na viac ako tri milióny korún, ale bez nich by pápeža v Banskej Bystrici videlo iba pár vyvolených. Na nátlak biskupa Baláža totiž oltár nepostavia na rozľahlom priestranstve, ako to býva zvykom inde vo svete, ale v pomerne malom historickom centre mesta. A ani tu nie uprostred Námestia SNP, ale v kúte Námestia Š. Moysesa. Najbližšie k oltáru budú stáť VIP hostia a cirkevní hodnostári, hranica obyčajných veriacich sa začína až od takzvaného "domu medzi stĺpmi". Omšu budú môcť naživo sledovať asi iba prvé tri rady ľudí. Niekoľko stoviek šťastlivcov má šancu zhliadnuť pápeža, keď bude prechádzať v papamobile niekoľkými ulicami, ale drvivá väčšina zo sto- až tristotisíc očakávaných návštevníkov ho uvidí iba na jednej zo štyroch spomínaných veľkoplošných obrazoviek. "Určite by bolo pre veriacich výhodnejšie, keby Svätý Otec slúžil omšu pod Pamätníkom SNP, kde je oveľa väčší priestor," konštatuje prednosta, "ale rešpektujeme rozhodnutie o centre mesta." Podľa kuloárnych rečí sa omša nemohla konať pod Pamätníkom SNP, pretože ktorýsi predstaviteľ cirkvi sa dosť drsne vyjadril, že pápeža nemožno postaviť pred rozpolený zadok, pričom oným zadkom myslel budovu múzea v tvare rozkrojeného bochníka chleba.

Aj z mestskej kasy

"U nás to nie je o financiách. Rozhodli sme sa, že návštevu pápeža chceme, nech to bude stáť čokoľvek. Najprv sa snažíme všetko zabezpečiť a potom uvidíme, čo to bude stáť a z čoho to zaplatíme," tvrdí hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič. Mesto zo štátnej kasy dostalo 1,6 milióna. Z toho zhruba polovica pôjde na veľkoplošné obrazovky, 400-tisíc na kovové zábrany, zvyšok na výzdobu a technické opatrenia. "Suma určená zo štátneho rozpočtu na veľkoplošné obrazovky vystačí podľa predbežných kalkulácií na prenájom dvoch, možno troch. Zvyšok uhradíme zo sponzorského. Ak nevystačia tieto zdroje, prispeje aj mesto."

Krátia, kde sa dá: Bratislava dostala takmer 18 miliónov, čo je podľa primátorovho hovorcu Milana Vajdu o osem miliónov menej, než požadovali, a tak pravdepodobne nebudú veľkoplošné obrazovky ani oprava asfaltových povrchov ciest a niektoré ďalšie veci. Na rozostavaný petržalský kostol štát dodatočne vyčlenil tri milióny. Na prepravu do Petržalky posilnia železničnú dopravu na tunajšiu stanicu, pre vozičkárov budú osobitné autobusy. V Petržalke vyčlenili parkovacie plochy asi pre dvetisíc autobusov. Osobné automobily budú môcť pútnici odstaviť na záchytných parkoviskách, z ktorých najväčšiu kapacitu, až 20-tisíc áut, má plocha letiska vo Vajnoroch. Najväčšie komplikácie pravdepodobne nastanú s kapacitou prenosných WC. Jedno bude slúžiť až tisícke ľudí. Nečudo, že Petržalčania sa už dnes obávajú, ako ich mestská časť bude vyzerať po skončení návštevy.

ROLAND KYŠKA

obsah | publicistika