Monument dvojjazyčnosti, vyber si svoj jazyk

Neboli ste náhodou v druhej polovici februára na Kossuthovom námestí v Budapešti? Ak áno, potom ste pri východe z metra na kraji chodníka mohli obdivovať nekaždodenný jav: novú vysokú orientačnú tabuľu so šiestimi smerovkami, pričom nápisy sú slovenské.

O čo išlo? To nám prezradí sám autor tabule, člen medzinárodnej skupiny mladých umelcov fiktívnej strednej Európy, hnutia Ako konať v strede (ni)čoho MICHAL MORAVČÍK:

- Je to akési resumé informácií, ktoré som tu získal o menšinách. Vytvoril som fiktívny orientačný systém mesta - tabule, ktoré ale neukazujú nikam - je na nich veta o situácii menšín v Maďarsku. Jedna, tá oficiálna, je veľmi pozitívna (jazyk oficiálnej propagandy) a tá druhá, neoficiálna, je veľmi negatívna (ide iba o zámenu jedného slova - najhoršie a najlepšie - v tej istej vete). Názov práce je MONUMENT DVOJJAZYČNOSTI, VYBER SI SVOJ JAZYK. Ide tu vlastne o dva jazyky, na ktoré som všade neustále narážal: oficiálny, že všetko je fajn, a neoficiálny, že všetko je dosť biedne (realita). Myslím si, že téma by si žiadala viac času, ale keďže som výtvarník a moja prezentácia je v diele, musím dosť podstatnú časť venovať otázkam materiálu a výroby samotného objektu. Uvidíme, ako zareagujú okoloidúci. Ide mi ešte o jeden fenomén - ako je prezentovaná dvojjazyčnosť. V podstate, ako som videl, v škole neexistuje, takže je to obrátené garde maďarskej väčšinovej spoločnosti a, samozrejme, je to i otázka prijatia rozmanitosti, keďže tabule sú v slovenskom jazyku, čiže pre Maďarov nezrozumiteľné.

Je to všetko jasné. Na jednej strane šiestich tabúľ je text: PODMIENKY / NÁRODNOSTNÝCH MENŠÍN / V MAĎARSKU / PATRIA MEDZI NAJLEPŠIE / V STREDNEJ EURÓPE (to je tá oficiálna propaganda). Na druhej strane je to isté, iba slovo "NAJLEPŠIE" je vymenené na slovo "NAJHORŠIE" (to je realita).

Chce sa mi už len dodať, že keby niekto mal doma časopis AETAS č. 1-2/1990 (vychádza v Segedíne), na s. 147 by mohol nájsť dokonalú zhodu s mienkou mladého slovenského výtvarníka M. Morav-číka. V rámci ankety časopisu som mal zaradiť stredoeurópske štáty do štyroch skupín podľa toho, ako sú v danom štáte v praxi zabezpečené možnosti pre menšiny. Urobil som to. Maďarsko nájdete v poslednej štvrtej skupine. Chcem tým len poukázať na to, že už aj vtedy - a po-dnes.

GREGOR PAPUČEK, ĽUDOVÉ NOVINY

obsah | publicistika