Češi byli lepší, ale Řekové dali gól...

Evropa lituje, že český tým skončil už v semifinále. Ve čtvrtečním semifinále na Dragau prohrál fotbal a vyhrála defenziva. Jak paradoxní situace! Před osmi lety se podobným stylem jako Řekové dostala česká reprezentace až do finále, nyní ji defenzivu vyznávající soupeř poslal domů. Jenže dal jeden potřebný gól, a na ty se fotbal hraje.

Vždycky, když mužstvo prohraje, převládá momentální pocit zmaru a překrývá vše pozitivní, čeho bylo dosaženo předtím. Vystoupení českého týmu na EURO v Portugalsku bylo úspěchem. Větším, než doma dokážeme momentálně docenit. Fotbalová Evropa Čechy totiž hodnotí jako nejlepší na šampionátu a lituje jejich vyřazení. S Portugalci to totiž mohla být ve finále oslava ofenzivního fotbalu.

Od první minuty čtvrtečního semifinále bylo jasné, že řecká defenziva, velmi dobře organizovaná díky strategii německého kouče Rehhagela, bude tvrdým oříškem. Přesto si český tým dokázal najít cestu k Nikopolidisově brance a vytvořil si i šance. Hned v úvodu roztřásl Rosický svojí bombou břevno. Kdyby míč skončil o pět centimetrů níž... Jenže na kdyby a šance se fotbal nehraje.

Nedvěd citelně chyběl

Do šancí se dostal dvakrát i Jankulovski, ale tentokrát chybělo potřebné štěstí při zakončení. Zatímco v duelu s Dány měl český celek méně šancí, ale proměnil prakticky všechny, tentokrát se neujala žádná. Těžký úder pro Brücknerův celek přišel deset minut před koncem poločasu, kdy Nedvěd dostal při pokusu o střelu tvrdou ránu do kolena a krátce na to musel střídat.

I přes obrovské nasazení a snahu celého týmu mužstvu chyběl tahoun, jeho motor, srdce a plíce v jednom. Nikdo totiž v sobě nemá Nedvědovskou zarputilost, s níž drtí obranu soupeře, rozehrává i zakončuje a hlavně strhne celý tým k fantastickému výkonu.

Jasná penalta

Bohužel zápas opět ovlivnil rozhodčí Collina. Detailní záběry jasně ukázaly, že Koller byl v šestnáctce neustále držen za dres a v jedné velké šanci po změně stran dokonce evidentně stažen na trávník. Také Katsuridisova rána do Nedvědova kolena při střele byla faulem. Collina však znovu potvrdil, že píská především na sebe a to, co chce vidět.

Jestliže v jiných zápasech stažení za dres tvrdě trestá, tentokrát se mu prostě nechtělo tyto zákroky pískat. Otočil také několik rohových kopů a dalších momentů. Při standardních situacích tupě zíral na střílejícího hráče, místo aby sledoval, co se děje v pokutovém území.

Jediná větší, leč rozhodující chyba

Na Collinu se nikdo ale vymlouvat nechce. Pokud by český tým proměnil jedinou ze svých šancí, především pak Koller svoji stoprocentní deset minut před koncem, mohli se čeští fotbalisté i fanoušci těšit na nedělní finále. I když se obranná fáze mužstva od prvního zápasu hodně zlepšila, udělala v utkání s Řeky jedinou vážnější, ale zato osudovou chybu. K rohovému kopu vůbec nemělo dojít a při jeho rozehrání Šmicer minul míč do volného prostoru, kde se mezi české hráče dostal Dellas. Nikdo ale nechce říct, zda tam měl být Bolf, Ujfaluši nebo Poborský. V tuto chvíli už je to jedno.

Střídat či nestřídat?

Když se nedařilo dát gól, měl asi kouč střídat. Pravdu má v tom, že bylo těžké vybrat koho. Za stavu 0:0 nebyl důvod oslabovat obranu. Ofenzíva fungovala a druhého Nedvěda Brückner nemá. Mohl zkusit oživit hru Heinzem, což podle vlastních slov chtěl, ale už k tomu nedošlo.

Znovu je to hypotetická otázka, jestli by změna byla účinná. Stalo se, český tým je doma. Možná později, než se čekalo, možná dřív, jak se to vezme. S jídlem roste chuť. V Portugalsku a Evropě však zanechal skvělý dojem. Určitě nezklamal.

KAREL FELT, JAN KRŮTA

obsah | publicistika