Stretli sa, kde predseda HZDS nechcel

Poznajú sa dlhé roky, pred parlamentnými voľbami 2002 si však už nevedeli prísť na meno. Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič, bývalí stranícki kolegovia v HZDS, dnes zarytí súperi. Jeden z nich bude hlavou štátu. Nudná kampaň pred prvým kolom volieb viedla k obrovskému zvratu. Počiatočný outsider Gašparovič, ktorého strana HZD sa nedostala ani do parlamentu a on sám sa šplhal do prezidentských volieb len z asi piatich percent, postúpil do druhého kola. Vďačí za to aj podpore najsilnejšej politickej strany, Smeru Roberta Fica.

,,Pre mnohých ľudí bude druhé kolo znovu o menšom zle," myslí si analytik Ján Baránek. Teória, ktorá sa uplatnila pred piatimi rokmi v prezidentskej dvojici Mečiar - Schuster, by tak dávala šance získať úrad hlavy štátu viac Gašparovičovi, ako jeho bývalému šéfovi Mečiarovi. Pred piatimi rokmi až 1,7 milióna ľudí dalo hlas Schusterovi z obavy pred návratom autoritatívneho Mečiara, ktorý dostal krajinu do izolácie. Rovnaké obavy sú aj dnes. ,,Zahraničie by ho ignorovalo," myslí si analytik Michal Vašečka.

Prezidentskú tajničku nakoniec rozlúšti zrejme volebná účasť. Ak bude nízka, do Prezidentského paláca zamieri Mečiar. Ak prídu voliči porazených vládnych kandidátov, pre ktorých je Mečiar neprijateľnejší, hlavou štátu bude Gašparovič.

Mečiar si nie náhodou želal za súpera Dzurindovho človeka Kukana. Nestalo sa. Dôvody Kukanovho prepadu sú jasné. Tento diplomat môže okrem svojej osobnostnej nevýraznosti prehru účtovať aj Dzurindovi. Premiérove politické problémy za posledný rok, kauzy okolo nečistého sponzorovania SDKÚ či skupinky, nápadne nákladná kampaň, ale aj nedohoda koalície na spoločnom kandidátovi stála Kukana miesto favorita. Voliči, sčasti otrávení vládnou politikou a Dzurindom a sčasti presvedčení o neporaziteľnosti Kukana, išli radšej do záhrad.

Kukanove nedostatky sa Mečiar chystal zúročiť pred druhým kolom, dnes však musí meniť taktiku. Trojnásobný premiér má v bývalom predsedovi parlamentu Gašparovičovi vážnejšieho súpera. Aj preto, že asi ťažko môže na neho niečo vytiahnuť, vyzradil by aj na seba.

,,Vladimír Mečiar nemá rád názor druhého, vždy si urobí po svojom. Nedôveruje ľuďom a z toho vyplývajú zlé rozhodnutia. V HZDS už nikto nikomu neverí," vyhlásil pri odchode z HZDS pred dvoma rokmi Gašparovič. ,,Gašparovič prestáva byť politik aj právnik. Tomu hovorím, že keď už nie je ľudská česť, tak aspoň zbojnícka česť by mu mala hovoriť, že takto sa to nerobí," reagoval vtedy Mečiar. Odvtedy sa o seba príliš nezaujímali, nenapádali sa ani pred prvým kolom.

Mečiarovi sa v osobe Gašparoviča vracia, čo chcel vyriešiť v roku 2002, keď ho nedal na kandidátku do volieb. Už vtedy sa v HZDS hovorilo, že si predseda neželal, aby mu Gašparovič robil konkurenciu v ďalších prezidentských voľbách. ,,Gašparovič mal záujem o istý druh osobnej kariéry. HZDS mu ponúklo možnosti, ktoré malo - Ústavný súd, ombudsman, kandidatúra na primátora Bratislavy," vysvetľoval vtedy Mečiar. Prezidentský úrad ani nespomenul. Zato Gašparovič áno. ,,Mečiar sám povedal, že ten, kto rozbíja stranu, nemôže kandidovať za prezidenta. Čiže ak by malo moje odstavenie súvisieť s tým, že by som mu robil konkurenciu na prezidentské kreslo, je to smiešne," povedal vtedy Gašparovič.

Až tak smiešne to však nebolo. Druhé kolo prezidentských volieb je 17. apríla.

NORA SLIŠKOVÁ

obsah | publicistika