Mašínův třídní boj

Jako připomínka 50. let působil projev Josefa Mašína, který přinesla z Bratislavy Česká televize. Mašín se účastní konference o zločinech komunismu v Československu. Bratři Ctirad a Josef Mašínovi, kteří tu nikdy nebyli odsouzeni, dosud návrat odmítali, i když jim v ČR už nehrozí ani trestní stíhání za vraždy dvou příslušníků SNB, pokladníka a tří policistů NDR.

Již před deseti lety státní zastupitelství jejich stíhání jako promlčené odložilo. Je dobře, že televize veřejné služby poskytuje člověku, kterého většina české veřejnosti považuje za vraha, možnost, aby se vyjádřil. Sebemenší lítost nad zmařenými lidskými životy i bezbranných lidí ale neprojevil. Jen stále mluvil o třídním boji, který byl vlastně občanskou válkou.

Byl jsem v té době dítě, žádnou občanskou válku nepamatuju. Třídní boj mé dospělé okolí buď bagatelizovalo, nebo oprávněně poukazovalo na zločiny státního terorismu, páchané ve jménu údajného "třídního" boje. Titíž lidé se ale tehdy báli atomové války a ty, kteří po ní jako po osvobození volali, nebo se ji dokonce aktivně snažili přivolat, jako bratři Mašínové, považovali za darebáky.

Tehdejší režim byl zavrženíhodný. Ještě více zavrženíhodní jsou ti, kdo se tehdy dopouštěli zločinů státního terorismu nebo jim aktivně napomáhali. Stejného zavržení jsou ale hodni ti, kdo tyto zločiny páchali na druhé straně. Je vidět, že Josef Mašín se historií nepoučil, žije stále v roce 1949, i slovník má jako stalinisté.

PETR UHL

obsah | publicistika