Kultúra na kolenách

"Našťastie" sa skupinke umelcov na začiatku 21. storočia nepodarilo odvolať trhovo zmýšľajúceho ministra kultúry. Dokonca ho na jeho poste ponechali aj nasledujúce vládne garnitúry. Aj keď ich predchodcovia tvrdili, že treba spomínané ministerstvo zrušiť. Zistili totiž, že len on im dokáže ušetriť peniaze na ich výplaty.

Z divadiel pod gesciou ministerstva kultúry postupne úplne vymizla dráma, alternatíva a hry mladých autorov. Na všetkých väčších javiskách sa hrali už iba muzikáli a komerčne úspešné opery. Aby splnili požiadavky ministra a neprišli o príspevok od štátu, museli väčšinu divákov pozvážať z Rakúska, Čiech, okomitých miest a dedín. Pre zachovanie stopercentnej návštevnosť, zredukovali predstavenia na dve, maximálne tri do mesiaca. A aby využili kapacity budov divadiel, prenajímali ich na koncerty superhviezdičiek, spevákov,... Dokonca sa v budove Slovenského národného divadla uchytili divákmi veľmi populárne vystúpenia cirkusantov.

Ani múzeá a galérie sa nevyhli trhovému chápaniu kultúry. Väčšina menších galérií zanikla. Tie, ktoré ostali spojili svoje výstavy s ponukou iných služieb. A tak sa z niektorých postupne stali kaviarne, internetové kaviarne, obchody so suvenírmi. Keďže však najväššiu návštevnosť majú krčmy a herne, pretransformovali sa, a dnes mnohé obrazy špičkových maliarov vysia na stenách spomínaných podnikov.

Aj u väčších múzeí a galérií hrozil minister neustálym odvolávaním ich riaditeľov, a tak aj oni museli poslúchnuť jeho nariadenia a zvýšiť svoju návštevnosť. Prestali vystavovať pre priemerného návštevníka nezaujímavé diela významných umelcov. Svoje priestory ponúkli kontroverzným, provokatívnym "umelcom", ktorí v nich vystavovali preparované zvieracie a ľudské telá,...

Dokonca jedno z najväčších múzeí, po príklade navštevovaného moskovského mauzólea, vystavilo na jednom zo svojich poschodí zabalzamované telo jedného z najobdivovanejších politikov prelomu 20. a 21. storočia (dosť významnou skupinkou občanov) . Čím si na niekoľko rokov zabezpečilo rekordnú návštevnosť.

Slovenská filharmónia sa zmanila na neziskovú organizáciu, do ktorej prispievali najmä rakúski dôchodcovia. Budovu reduty minister predal, a filharmonici koncertovali už iba v zahraničých koncertných sálach a v kostoloch. Ekonomické zmýšľanie ministra kultúry silno ovplyvnilo aj výzor hlavného mesta. Pod "tlakom" podnikateľov a niektorých ziskuchtivých architektov postupne neustále zužoval pamiatkovú zónu Bratislavy. Zužoval a zužoval. Až jedného dňa stáli výškové buydovy na Kollárovom, Hodžovom a Hlavnom námestí. Dokonca sa uvažuje, či nepovoliť vybudovanie zaiaľ iba iekoľkých poschodí uprostred nádvoria na Bratislavskom hrade. Vdaka tak netradičnému stretu štýlu architektúry k nám chodia krútiť hlavami turisti z celého sveta.

ANDREA CHLEBCOVÁ HEČKOVÁ

obsah | publicistika