Korešpondenčné aj utajené?

Možnosť zúčastniť sa slovenských parlamentných volieb poštou je realitou. Napriek vráteniu zákona prezidentom, a to z dôvodov nesúvisiacich s korešpondenčnou voľbou, parlament predlohu opätovne schválil a tá vstúpila do platnosti uverejnením v zbierke zákonov 29. mája tohto roku. O čosi vyše mesiaca neskôr som na túto tému vyvolal diskusiu na Stálej konferencii Slovenská republika a zahraniční Slováci. A čuduj sa svete, nikto nevedel, že nová úprava bola prijatá, dokonca aj predstavitelia zainteresovaných rezortov tvrdili, že bola predloha stiahnutá z rokovania - to si zjavne pomýlili s návrhom úpravy zákona o voľbách do európskeho parlamentu.

Táto ilustratívna príhoda o čomsi vypovedá. A to, že zmena, skutočne veľmi významná pre slovenských občanov žijúcich v zahraničí, vari na prvom mieste pre veľkú skupinu "vlastníkov" dvojitého občianstva žijúcich v Česku, sa nedočkala primeranej pozornosti a popularizácie. Takýto stav v sebe obsahuje veľkú hrozbu, že sa korešpondenčné voľby síce uskutočnia, ale s minimálnou účasťou. Inými slovami, že to dopadne podobne ako s českými voľbami, kde to však bolo zavinené aj nepohodlnosťou zvoleného modelu - voliči museli cestovať na konzuláty, často veľmi vzdialené, a to hneď dvakrát, aby sa zaregistrovali a potom volili. Oproti tomu slovenské korešpondenčné voľby budú pohodlné.

Volič sa najneskôr 50 dní pred voľbami musí - samozrejme, tiež korešpondenčne - zaregistrovať. V mieste trvalého bydliska na Slovensku, ak ho má, v osobitnom zozname vedenom Miestnym úradom Mestskej časti Bratislava-Petržalka, ak ho nemá. Odtiaľ mu najneskôr 35 dní pred voľbami prídu hlasovacie lísky, poučenie o voľbách a dve obálky. Do jednej vloží lístok a potom túto zalepenú obálku vloží do druhej, poštovej. Tak bude zabezpečený aj tajný charakter voľby, lebo po otvorení poštových obálok budú volebné obálky riadne vložené do urny. Volič nemusí investovať ani veľa času, ani prostriedky na cestu - zaplatí iba zanedbateľné poštovné.

Či to však celé bude fungovať, to je otázka. Dozvedia sa občania v zahraničí to, čo sa akosi nedozvedeli ani vládni úradníci? Mali by sme urobiť čo najviac preto, aby sa dozvedeli. Inak sa budeme zbytočne čudovať, že Slováci žijúci v zahraničí, ich záujmy a názory doma málokoho naozaj zaujímajú...

VLADIMÍR SKALSKÝ

obsah | publicistika