Poľsko chce práva na výrobu korbáčikov

Slovenským výrobcom tradičných korbáčikov sa nepáči, že Poľsko chce v Bruseli získať výlučné práva na výrobu týchto mliekarenských výrobkov. Varšava síce navrhuje, aby mala tieto práva spolu so Slovenskom, výrobcovia však tvrdia, že Poľsko nemá vo výrobe korbáčikov až takú tradíciu ako Slovensko. Povedali to predstavitelia výrobcov.

Poľsko chce podľa ministerstva pôdohospodárstva požiadať spolu so Slovenskom o chránené zemepisné označenie, aké má napríklad slovenská bryndza či skalický trdelník, povedala Blanka Búchová z ministerstva pôdohospodárstva. O plánoch Poľska dostal informáciu od ministerstva aj Slovenský mliekarenský zväz. "Slovenská republika sa musí v tomto zaktivizovať. (...) Ako zväz sme začali v tejto veci pracovať," povedala generálna sekretárka zväzu Zuzana Nouzovská.

Podľa Nouzovskej je proces registrácie zemepisného označenia v Bruseli pomerne náročný a ak by sa Poľsko rozhodlo zaregistrovať si výrobu korbáčika bez Slovenska, pravdepodobne by sa mu to nepodarilo. "Vzhľadom na to, že Slovensko má dôkazy o tom, že tu je to tradičný produkt, tak určite by našlo argumenty, aby to Poľsku vyvrátilo v pripomienkovom procese," povedala Nouzovská. V akom štádiu je pripravený poľský návrh Nouzovská povedať nevedela, keďže Slovensko s poľskou stranou o tom vraj ešte nerokovalo.

Poľskú registráciu korbáčikov odmietajú ich slovenskí výrobcovia. "Na Slovensku to má stáročnú tradíciu a v Poľsku začali vyrábať korbáčiky len pred niekoľkými rokmi, keď to odpozorovali zo Slovenska," povedala výrobkyňa korbáčikov z oravskej obce Zázrivá Jana Mandincová. Proti tomu, aby získalo registráciu na korbáčik aj Poľsko, je údajne väčšina slovenských výrobcov.

Ak by Slovensko získalo registráciu korbáčika, výrobcovia by ho mohli predávať s garanciou pôvodu a tradície, čo by im mohlo podľa Nouzovskej pomôcť presadiť sa na trhu Európskej únie. Označenie na svoj produkt by však mohli získať len výrobcovia združení v zväze, ktorý o registráciu požiada. V tomto prípade by to bol pravdepodobne Slovenský mliekarenský zväz.

Výroba syrových korbáčikov má svoju dlhú tradíciu najmä na Orave. Známym miestom je napríklad vrchárska obec Zázrivá v Malej Fatre, kde korbáčiky často predávajú napríklad pri cestách. Legálne sa výrobe a predaju korbáčikov však venuje len niekoľko podnikateľov, ktorí musia splniť aj prísne hygienické normy.

ČTK

obsah | publicistika