Nová Nova odštartovala

JOJ, NA SLOVENSKU JE TO TAK!

Už prenatálne štádium novej slovenskej televízie, založenej ľuďmi okolo českej Novy, sa nezaobišlo bez zápletiek. Ale veď, napokon, aj k očakávaniu dieťaťa neodmysliteľne patria nevoľnosti. Ak si odmyslíme uvedenie dosť kuriózneho názvu Joj, najproblémovejším momentom príprav vysielania bolo súdne pozastavenie pridelenia frekvencie, kľúčovej pre vysielanie. Súd sprvu vyhovel sťažnosti TV Markíza, ktorá sa obávala (a obáva) straty časti ziskov, neskôr vlastné rozhodnutie zrušil. Ťažko pochopiteľný spor sa tak skončil pre spoločnosť Česká produkční Invest, ktorá je investorom televízie, zatiaľ dobre. Markíza sa nevzdáva a naďalej vedie skutočne tvrdú kampaň proti Nove, Železnému a vôbec všetkému, čo s jej novým konkurentom, TV Joj, akokoľvek súvisí.

O nič ľahší, než mesiace očakávania, nebol ani pôrod. Nejedného diváka na Slovensku zamrzelo, že ho sprevádzal aj jeden exitus. Z káblových rozvodov na Slovensku totiž zmizla Nova. Oficiálne zdôvodnenie argumentuje opakujúcimi sa sťažnosťami hollywoodskych producentov. Programy nakúpené českou televíziou sa totiž vysielali aj na území inej krajiny, čo je v rozpore s dohodami. V kuloároch sa však hovorí, že príkaz na vypnutie Novy dal jej šéf Vladimír Železný. Aby si jeho dve televízie nekonkurovali. Novu však na Slovensku sledoval každý piaty Slovák. Časť z nich (pri hraniciach) má terestriálne pokrytie, ostatných však jej odstránenie z káblových rozvodov rozhodne nepotešilo. Navyše keď Joj TV vysiela z veľkej časti práve programy Novy, akurát niekoľko rokov staré.

Istým sklamaním bolo aj prvé nadýchnutie novej televízie. Spravodajská relácia nepresvedčila, hoci pravdepodobne sa bude táto zložka vysielania ďalej spestrovať a profesionalizovať, hoci samozrejme v oblasti bulváru. Zatiaľ má Joj spravodajské štúdiá len v Košiciach a je preto ťažké pokryť celé dianie, keď vysoká politika je sústredená do Bratislavy.

Zvlášť kuriózne boli udalosti okolo prvého zábavného programu televízie - voľby Miss Universe Slovenskej republiky. Tento program vysielala aj TV Nova. Avšak najatraktívnejšie zábery vlastne nakrútil štáb Markízy. Scénku, ako exekútorka zápasí s ochrankou o auto určené pre víťazku, potom Markíza s chuťou vysielala niekoľko dní ako hlavnú správu. Samozrejme, exekúcia bola problémom agentúry Silvie Lakatošovej, organizátorky súťaže miss, nie TV Joj.

Nová televízia v každom prípade znamená spestrenie predovšetkým pre tých divákov, ktorí nemali dosiaľ možnosť sledovať Novu. TV Joj bude prístupná 65 percentám obyvateľstva. Slabšie pokrytie je na východnom Slovensku. Vedenie sa bude snažiť získať ďalšie frekvencie. Ozdravne môže pôsobiť aj narušenie monopolu Markízy, ktorý deformuje mediálnu a najnovšie už aj politickú scénu na Slovensku. Práve v naráźke na stranu ANO spolumajiteľa Markízy Pavla Ruska riaditeľ Joj TV Richard Rybníček povedal, že Joj "nekandiduje" a preto bude poskytovať vyváźené a objektívne spravodajstvo. O sporoch s Markízou dodal: "Pán Rusko nepochopil, že konkurenčný boj sa dá viesť iba na televíznej obrazovke tak, aby z neho profitoval divák. Svojím spôsobom práve jeho arogantný štýl nám pomáha získavať dôveru a sympatie ako divákov, tak aj odbornej verejnosti. Ako občana tejto krajiny a manažéra ma desí fakt, že predstaviteľ politickej strany sa takto radikálne angažuje v mediálnej oblasti."

Výhodou pre česko-slovenské vzťahy i pre uchovávanie dvojjazyčnosti môže byť, že majú vznikať spoločné programy televízií Joj a Nova. Finančné záujmy investorov, medzi ktorými mimochodom nechýba mladý slovenský podnikateľ žijúci v Prahe Vladimír Komár, by teda tentoraz mohli pôsobiť v prospech česko-slovenských vzťahov. Dosť často, napríklad v prípade distribúcie tlače, to bolo v minulosti naopak.

VILIAM RAKÚS

obsah | publicistika