Cez históriu k tolerancii

Uprostred marca sme sa zúčastnili veľmi zaujímavej medzinárodnej konferencie, ktorej témou bola bohatosť a rozmanitosť diverzity vyučovania o etnických, náboženských a jazykových menšinách v dejepise. Keďže sa náš klub už niekoľko rokov zaoberá aj postupnou stratou česko-slovenskej dvojjazyčnosti a v neposlednom rade tiež znalostí o susednej krajine a problémami menšín vôbec, veľmi radi sme pozvanie na konferenciu prijali. Okrem Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy ČR ju organizovala európska inštitúcia, ktorá nesie názov EUROCLIO. Je to stála konferencia európskych asociácií učiteľov dejepisu, ktorú založila Rada Európy v roku 1993 a má sídlo v Haagu.

V súčasnosti združuje viac ako šesťdesiat asociácií z tridsiatich ôsmich krajín, medzi nimi aj zo Slovenska a Českej republiky. EUROCLIO organizuje každoročne spolu s niektorou národnou asociáciou konferenciu k vyučovaniu dejepisu so zameraním na špecifiká tej-ktorej krajiny. V súčasnosti sa EUROCLIO venuje množstvu projektov najmä v krajinách východnej a južnej Európy. Nuž a treba dodať, že nepochybne nie je náhoda, že Praha ponúkla práve tému vyučovania o menšinách v rámci hodín dejepisu na našich školách. Som presvedčená, že táto téma je veľmi živá i v slovenskom školstve.

Na marcovej konferencii sa hovorilo i všeobecnejšie o etnických, náboženských a jazykových menšinách v Európe, o menšinách v Česku, ale aj o vzťahoch Čechov a Slovákov v našich dejinách (poslednú tému veľmi fundovane predniesol slovenský historik Dušan Kováč). Prednášky sa týkali aj Židov v českej histórii a tiež stále živých česko-nemeckých vzťahov. Veľmi pozorne si účastníci vypočuli aj tunajšie konkrétne problémy s výukou dejepisu, okolo ktorých sa vyvinuli i zaujímavé diskusie. Tie primäli aj mňa k mnohým zamysleniam.

Naše deti sa o histórii jednotlivých národov dozvedajú nielen v školách, ale samozrejme i z literatúry a z filmov, kde je neraz prispôsobená umeleckým zámerom autora. Je však na učiteľoch, aby sa deti dokázali orientovať v množstve neraz rozporných informácií, s ktorými sa stretávajú. Práve výuka dejepisu by mala byť jedným z veľmi účinných prostriedkov aj na poznávanie a zbližovanie obyvateľstva v Európe a tiež na odstraňovanie predsudkov a averzií k akejkoľvek odlišnosti, ktoré nepochybne začínajú vznikať už v útlom detskom veku.

V učebniciach dejepisu by sa teda mali deti čo najviac dozvedať nielen o bohatosti histórie jednotlivých národov, ale aj o všetkom tom, čo tieto národy zbližuje. A to je v podstate prvý krok k tolerancii, veď problémov, ktoré jej nedostatkom vznikajú, je stále viac. Len si uvedomme, že v každej z našich krajín sa zvyšuje počet prisťahovalcov z celého sveta a tento trend bude nepochybne ešte narastať. I keď dnes najviac pozornosti venujeme otázke Rómov, do budúcnosti sa dá očakávať, že sa viac otvoria i problémy ostatných cudzincov. Mali by sme preto uvítať skúsenosti, ktoré urobili v tomto smere v iných častiach Európy. Z nich vyplynulo, že každý väčšinový národ by sa mal oveľa viac dozvedať o histórii krajín menšín, ktoré v ňom žijú a naopak príslušníci menšín by mali čo najviac spoznávať dejiny a vývoj krajiny, v ktorej našli nový domov. A to, že český a slovenský národ majú k sebe v našich krajinách stále najbližšie, je neoddiskutovateľný fakt, ktorý by sa mal odraziť aj v učebniciach.

Českí i slovenskí učitelia sa zhodli na tom, že výuka dejepisu nie je u nás práve v najlepšom stave. (Pripomínam, že na základe podnetu nášho klubu obaja ministri školstva dali vypracovať analýzu učebníc, aby sa zistilo, ako sa v nich prezentuje druhá krajina - a niektoré výsledky, týkajúce sa aj dejepisu, sme už v časopise uverejnili). Českí pedagógovia sa napríklad posťažovali, že majú len jednu hodinu dejepisu týždenne, čo je vskutku nesmierne málo na fundovaný výklad čohokoľvek. Mnohé veci sa dnes začali objasňovať inak, než roky predtým, je stále málo pomôcok, najmä tých didaktických a podobne. Máme teda čo vylepšovať pre to, aby sa naše deti mohli z histórie poučiť. Aby sme ich dokázali učiť tolerancii...

NAĎA VOKUŠOVÁ

obsah | publicistika