Hranice IV./11

Tak nejak by sme už mohli začať číslovať správy o úpravách režimu na česko-slovenských hraniciach. Na sitcom ide o príliš vážne veci, emócie zodpovedajú skôr telenovele. Medzi predposledným a posledným dielom nastal znovu dramatický zlom. Obsah ostatnej epizódy znie: "Na česko-slovenskej hranici bude platiť sprísnený bezpečnostný režim, bude ju možné prekračovať len na určených priechodoch, len s cestovným dokladom a všetky osoby budú kontrolované." Prípadne v dramatickejšej verzii: "Lesné cesty prehradia závory." Pritom iba o chvíľku skôr nám neznámi scenáristi ponúkli inú zápletku: "Režim na hraničných priechodoch sa bude ďalej liberalizovať, odstránia sa fronty na priechodoch." Mýli sa však ten, kto si myslí, že zriadením rýchlych pruhov pre občanov ČR a SR na diaľničnom priechode vyrovnáme problémy obyvateľov prihraničných oblastí, ktorí cez zelenú hranicu chodia do práce, na chatu i do krčmy či do obchodu.

Situáciu vystihol vo svojom kometári Petr Pithart: "Na česko-slovenských hranicích vzniká z české vůle režim, který nemá obdoby: protože zřejmě nejsme s to ochránit hranici před pronikáním běženců z třetích zemí a protože nás za to EU kritizuje, budujeme technická zařízení a zavádíme administrativní opatření, která ztíží život lidem na obou stranách hranic... Byl jsem v Senátu proti návrhu zákona o státních hranicích, přestože jsme byli minulou vládou ujišťováni, že to je jen jako, že jde o to, aby se vlk (EU) nažral a koza zůstala celá. Dobře jsem udělal, že jsem tomu nevěřil."

A tu je jeden z problémov. Ani popredný politik vládnej koalície nemá informácie. O dialógu českého ministerstva vnútra s občianskou spoločnosťou škoda hovoriť. MV ČR stále na rozdiel od iných rezortov nepotrebuje ani komisiu, v ktorej by zasadali zástupcovia národnostných menšín, a to napriek tomu, že potrebu takejto komunikácie deklarovalo aj policajné prezídium.

A tak vlastne poriadne nevieme, ako to na hraniciach bude. Obe krajiny smerujú do EÚ, to však problém nerieši, lebo pristúpenie k schengenskej dohode spojené s "rozpustením" hraníc môže ešte veru trvať. Obyvateľov moravsko-slovenského pomedzia možno čaká desaťročie úradnej šikany.

VLADIMÍR SKALSKÝ

obsah | publicistika