Eura bere již polovina českých obchodů

Společnou evropskou měnou euro lze v Česku platit již ve zhruba polovině velkých obchodních řetězců. Obchodníci, kteří euro zatím nepřijímají, chtějí platbu evropskou měnou brzy zavést. Podíl plateb v eurech na celkových tržbách obchodníků je však zatím malý a většinou nepřesahuje jedno procento. Vyplývá to z průzkumu společnosti GE Money Multiservis, který vypracovala jako součást soutěže Obchodník roku 2006.

"V otázce akceptace společné evropské měny obchodníci pružně reagují na zvyšující se rozšířenost využití eura v platebním styku," řekl předseda představenstva a generální ředitel GE Money Multiservis ČR/SR Charlie Coode. Obchodníci si podle něj uvědomují, že vstup ČR do evropské měnové unie a přechod na společnou evropskou měnu jsou již jen otázkou času.

"Zavádí proto možnost platit v eurech již nyní, aby byli lépe připraveni, když k této změně dojde," podotkl. Obchodníci tvrdí, že zákazníci možnost platit v eurech zatím využívají pouze okrajově. Průměrné hodnoty plateb v eurech v poměru k celkovým tržbám se nyní pohybují mezi jedním až dvěma procenty.

"Celkové tržby v eurech zatím nepřekročily jedno procento celkových tržeb, i když meziroční nárůsty jsou patrné. Vyšší procenta vykazují příhraniční oblasti a Praha," uvedl například mluvčí společnosti Delvita Petr Uchytil.

Postupný meziroční růst plateb v eurech a dosažená vyšší procenta tržeb v eurech v příhraničních oblastech potvrdili ve svých odpovědích i ostatní obchodníci. Coode upozornil, že obchodníci, kteří doposud neumožňují svým zákazníkům platit v eurech, hodlají tuto možnost v budoucnu zavést.

"Třetina z nich již v roce 2007," poznamenal Coode. V ČR by se podle plánů vlády mělo začít eurem platit od roku 2010. Do konce letošního roku by vláda měla schválit Národní plán zavedení eura. Z nových členských zemí vstoupí do eurozóny jako první Slovinsko, a to již příští rok. Slovensko se připravuje na placení eurem od roku 2009.

ČTK

obsah | publicistika