Dzurinda odmietol Paroubka

Pripravovaný mediálny projekt konfrontácie politikov dvoch susedných štátov Česka a Slovenska, v ktorých sa približne v rovnakom čase uskutočnia parlamentné voľby, stroskotal.

Česká televízia, ktorá ojedinelý projekt organizovala, potvrdila, že sa v túto nedeľu, ako sa pôvodne uvažovalo, neuskutoční spoločná debata lídrov slovenskej a českej ľavice a pravice.

Šéfredaktor spravodajstva ČT Michal Petrov povedal, že do debaty najskôr odmietol prísť šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Jeho náhradníkom mal byť podpredseda strany a minister financií Ivan Mikloš.

To však podľa Petrova nevyhovovalo predsedovi českej ODS Mirkovi Topolánkovi, ktorý slovenského ministra nepovažoval za rovnocenného partnera.

Českých sociálnych demokratov mal zastupovať úradujúci predseda Bohuslav Sobotka a Smer predseda Robert Fico.

Spoločnému projektu s Českou televíziou sa nebránila ani Slovenská televízia. Šéf spravodajstva STV Roland Kyška povedal, že televízia uvažovala o priamom prenose z diskusie.

Robert Fico v reakcii na zrušenie debaty povedal, že "SDKÚ sa zľakla konfrontácie výsledkov vládnutia českej sociálnej demokracie a slovenskej pravice".

Vzájomnú pomoc si pred voľbami naplánovala česká a slovenská ľavica. Fico má napríklad v sobotu naplánovanú účasť na mítingoch ČSSD. Český premiér Jiří Paroubek zase využíva slovenské reformy ako odstrašujúci príklad.

Nepáči sa to šéfovi ODS Topolánkovi, ktorý včera agentúre TASR povedal, že Paroubek robí agresívnu volebnú kampaň a na Slovensku našiel spojenca v Smere.

Pravicoví lídri Česka a Slovenska sa minulý týždeň stretli v Olomouci, kde naznačili, že im debata s ľavičiarmi nie je po chuti. Topolánek povedal, že "Paroubek nebude určovať, aký typ debát, kedy a kto sa na ich zúčastní". ODS a SDKÚ sa podľa Topolánka tiež vzájomné podporujú, ale "necítime významnú potrebu robiť okolo toho nejaký teátr".

Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda v súvislosti s debatou v ČT povedal, že necíti potrebu zasahovať do volieb v Českej republike, a "ani netúžim po tom, aby som potreboval nejaké ďalšie barly okrem týchto dvoch, ktoré som nútený používať teraz. Rád by som si to vybavil doma".

Politológom sa debata nezdá ako šťastný nápad

Debatu slovenských a českých politikov v Českej televízii politológovia nepovažujú za šťastnú. Český politológ Bohumil Doležal si myslí, že by sa kampane dvoch samostatných štátov plietli dohromady. Podľa neho problémy Česka a Slovenska môžu na prvý pohľad vyzerať podobne, ale celkom to tak nie je.

Doležal šéfovi SDKÚ Mikulášovi Dzurindovi, ktorý účasť v debate odmietol, aj "trošku" rozumie. "Vytvorila by sa tým taká falošná pospolitosť českej a slovenskej ľavice a pravice a vznikla by akási pseudofederácia na virtuálnej rovine, a to by mohlo do budúcna vniesť dôsledky pre prípad, že by voľby v Česku vyhrala pravica a na Slovensku ľavica, alebo naopak," povedal Doležal.

Slovenský politológ Miroslav Kusý by zmysel diskusie videl vtedy, keby nebola v obidvoch krajinách volebná kampaň. "Teraz sa už diskusia nezameriava vecne na problém, ale na získavanie voličov a stáva sa z toho kampaňovitá záležitosť."

(sp), IGOR STUPŇAN

obsah | publicistika