Revolúcia zožerie vlastné deti

Slovenský reformátor Ivan Mikloš prednášal uplynulý týždeň v Prahe o reformách. Mal v rukách presvedčivé čísla a hľadal pre ne pochopenie. Ako kedysi Mozart, ktorému doma takisto nerozumeli.

Lenže Mozarta Pražania obdivovali a Mikloš to také dobré nemal, píše vydanie českého denníka Mladá fronta DNES v článku Revolúcia zožerie vlastné deti, aj na Slovensku.

Mikloš a jeho kolegovia majú pred sebou voľby a zatiaľ prehrávajú. Existuje hrozba, že vo vláde ich o mesiac vystriedajú populisti Fico a Mečiar, ktorí postavili program na tom, že slovenské reformy odvážne kritizujú, pokračuje denník a vracia sa k nedávnej návšteve Róberta Fica v Prahe, kam predsedu Smeru pozval český premiér Jiří Paroubek a dobre si spolu rozumeli.

Paroubek pochopil, že znervózňovať občanov reformami nie je vôbec populárne a rozhodne to neprospieva pri predvolebných prieskumoch.

Lepšie je sľúbiť pokoj a istotu. Preferencie rastú, ODS znervóznela a slovko "reforma" už vypustila zo slovníka, konštatuje Mladá Fronta DNES. Slovákom nič iného ako reformy nezostávalo. Boli na dne a tak sa s radikálnym rezom zmierili. Krajina bola v izolácii, nezamestnanosť dosahovala 20 percent a povesť Slovenska trpela kvôli korupcii, pokračuje denník. Teraz Slovensko rastie, ale nie všetci občania to mohli pocítiť na vlastnej koži, takže reformátorov asi zvrhnú. Z toho plynie poučenie, že Česko sa zásadných reforiem po voľbách sotva dočká. A keby aj vyhrala pravica, jej vláda bude slabá a viacfarebná. A pokiaľ sa krajine darí, neexistuje nijaký vážny dôvod, prečo riskovať.

TASR

obsah | publicistika