ČSSD má šanci na nápravu

Sociální demokracie dostala po těchto volbách šanci napravit reputaci politiky a politiků, kterou málem pohřbila opoziční smlouva. Možná vrátí do vědomí lidí takové pojmy jako politik držící slovo, politik s jasným názorem či politik, který bojuje tvrdě, ale neuráží. Předpoklady pro to ČSSD má, jde o to, jak se svým nově nabytým kapitálem bude zacházet.

Po čtyřech letech spoluvládnutí Miloše Zemana a Václava Klause bude obtížné přimět ty spoluobčany, kteří na politické přemýšlení rezignovali, protože je přestalo bavit být materiálem pro poučování či vulgarity těchto arogantních mužů, aby se o dění začali zajímat do té míry, že by příště přišli k urnám. Přesto první krok k nápravě ČSSD udělala už před volbami.

Její kampaň byla klidná a kombinovala příjemné zážitky pro lidi v podobě svátečních megaparty s respektem vůči názorům občanů. Ti dostali velký prostor k diskusi s kandidáty v pořadech ČSSD pod gilotinou Báry Štěpánové, které navíc kultivovaně využívaly vymožeností moderní technologie pro lepší komunikaci s voliči. Zvláště v porovnání s agresívním stylem předvolebních aktivit ODS, která vsadila na rozechvívání nižších pater lidského vědomí, působila soc. dem. snaha nevyvyšovat se a nepoučovat sympaticky.

Během posledních dvou tří týdnů před volbami získala ČSSD poněkud nečekaně svou v této chvíli největší devízu - Vladimíra Špidlu v jeho současné podobě. Jak mi včera řekla jedna kolegyně s pravicovými postoji: "Kdybych měla možnost si vybrat z několika takových Špidlů s levicovými, pravicovými nebo středovými názory, asi bych nesáhla po předsedovi soc. dem. Co mi ale zbývá, když je jediný, komu bych mohla věřit, že to myslí poctivě?" Včerejší předsednictvo ČSSD se zachovalo rozumně, když nechalo Špidlovi prostor k vyjednávání o většinové vládě s Koalicí, i když samozřejmě každý ví, že 101 mandátů není žádná pevná půda, na které by se mohl bez obav stavět několikapatrový dům. Spíš se podobá pohyblivým pískům. Výhodou soc. dem. ale je, že v čele má člověka, který stavby na písku - není-li zbytí - považuje za svou povinnost, v práci nepoleví ani v hrůze či zoufalství neprchne, i kdyby se hrubá stavba v nějakém okamžiku zakymácela.

Přesvědčení, že není jiná dobrá možnost, než se pokusit sestavit vládu s Koalicí, zatím velmi jasně vyzařuje ze všech Špidlových slov a činů. Rozhodující roli v tom bezpochyby hraje jeho absolutní priorita - přivést zemi za co nejlepších podmínek do Evropské unie. Kromě toho je šéf soc. dem. přesvědčen - a včerejší předsednictvo ho v tom většinově podpořilo - že není možné začínat nové volební období jinak než trváním na pozici, která byla pevně vykolíkována již před samotným kláním. Když se řeklo, že s ODS ani s komunisty nepůjde ČSSD v žádném případě, tak se slovo má držet, i kdyby aritmetika tomu příliš nepřála. Je to dobré nalomení móresů opozičně smluvního období.

Samozřejmě že soc. dem. v čele se Špidlou čeká stresové vládnutí. Jedním z hlavních problémů, který bude muset zdolat, je předpokládaný spojený odpor ODS a komunistů proti vstupu do EU. Dalším oříškem bude vypracování takových reálných hospodářských kroků, které by zlepšily sociální postavení části dnešních komunistických voličů. Dalo by se pokračovat, s důvěryhodnou vládou by se však i obtížné věci zvládaly líp.

ALEXANDR MITROFANOV

obsah | publicistika