"Made in Czechoslovakia" stále v kurze

Pomenovanie Československo, čo je už 13 rokov iba "fantómový" štát na starých mapách Európy, má ešte aj dnes vo svete lepší zvuk ako názvy oboch samostatných štátov, ktoré z neho vznikli.

Dokonca natoľko, že by Česi i Slováci celkom radi vrátili do obehu to staré "Made in Czechoslovakia". Tento názor zdieľa aj český premiér Jiří Paroubek, ktorý počas svojej návštevy Paríža uviedol, že by sa dobré meno tejto značky mohlo opäť využiť.

"Pochopil som, že Československo je dobrá a uznávaná značka a aj dnes by mohla pomôcť Česku vrátiť sa na trhy, ktoré v roku 1989 opustila," podotkol Paroubek a dodal, že navrhol českým ambasádorom, aby Čechov a Slovákov v diaspórach viedli k podobnému zmýšľaniu, čo by bolo len v dobrom záujme oboch následníckych krajín.

Aj keď Bratislava brala podľa Danasu návrh prichádzajúci od niekdajšieho "veľkého brata" najprv s dávkou tradičného podozrenia, Paroubkov návrh nasadil "chrobáka do hlavy" aj slovenskému ministrovi zahraničných vecí Eduardovi Kukanovi.

Výsledkom bolo rozšírenie personálu českých veľvyslanectiev v gruzínskom Tbilisi a v etiópskej Addis Abbebe o jedného diplomata navyše. A to slovenského, pretože Slovensko v týchto krajinách nemá diplomatické zastupiteľstvá.

Navyše, onedlho vstúpi český diplomat do zostavy slovenskej misie pri OSN, keďže od januára budúceho roka zasadne Slovensko do jej Bezpečnostnej rady ako nestály člen.

Diplomacia Česka a Slovenska si tak koncom októbra vzala príklad z armád oboch krajín - tie totiž majú spoločný prápor v Kosove. A je všeobecne známe, že keď v nepokojnej oblasti na juhu Srbska hrajú štátne hymny, občas zaznie aj fantómová, teda československá.

Ak by sme však chceli hľadať ďalšie fantómové krajiny, netreba ísť ďaleko do sveta - Česi aj Slováci totiž naďalej každé leto tvrdia, že idú do "Juhošky" k moru, teda do Slovinska, Chorvátska či Čiernej Hory.

Na záver je treba dodať, že podľa výsledkov nedávneho výskumu z príležitosti 87. výročia vzniku prvej Československej republiky, ktorý Česi 28. októbra oslavujú ako svoj štátny sviatok, pričom Slováci ho ignorujú, vyplýva, že obyvateľom oboch krajín vadilo "staré dobré Československo" menej ako jeho rozpad.

TASR

obsah | publicistika